DIVLJANJE

Zašto ratni pokliči u Gracu?

Branislav Ivanović s navijačima Srbije

E. MASLO

6.6.2018

Mnogo je nenormalnosti i nebuloza u ova vremena. Jer, kako drugačije objasniti navijanje navijača Srbije, uglavnom onih koji žive i rade u Austriji, protiv Čilea u austrijskom Gracu?! 

Njihovi potezi pokazuju da i ne treba da se zovu navijačima, prije svega zato što su na utakmicu došli da ispolje neke svoje frustracije, a ne da navijaju, jer da je tako, ne bi u 21. stoljeću na meču između Srbije i Čilea pjevali ratno-huškačke pjesme.

Legitimno pitanje

Legitimno je postaviti pitanje otkud ideja nekome da protiv jedne južnoameričke zemlje pjeva stihove četničke pjesme “Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala, nije mala, nije mala, tri put ratovala” te spev o Kosovu i ostale navijačke slogane koji inspiraciju često nalaze u četničkom folkloru.

Valjda su željeli navijači Srbije u Austriji postići najveći stepen provokativnosti i "protivnika" pogoditi najtežom mogućnom četničkom pjesmom.

Ili je bliže istini da je ovo bila prilika pojedinaca za nastavak i razbuktavanje rušilaštva usmjerenog, u krajnjoj liniji, protiv temeljnih vrijednosti građanskog društva.

Kakve to veze ima s nogometom i Svjetskim prvenstvom ili sa protivnikom, u ovom slučaju Čileom?

Ponašanje nespojivo s obrazovanjem i intelektom i 25 i više godina od rata dio je navijačkog folklora na tribinama, a igračima Srbije svakako nije pomoglo, jer su do Čilea izgubili sa 1:0.

Kako kaže sociolog Srđan Vukadinović, sportski tereni nikako nisu mjesto za divljanje nacionalizma i govora mržnje nego mjesto gdje se ispoljavaju viteštvo i fer-plej.



Vukadinović: Regionalni problem

- Nažalost, utakmice su mjesto gdje se sukobljavaju mnoge strane, političke, nacionalističke, etničke. To je problem cijelog regiona, očito je da se ovdje ne može govoriti o razvoju sporta, kulture i ekonomije dok nam se društvo suočava s ovakvim ispadima. U svakom slučaju, otvoreno se mora progovoriti o ovim problemima. Dok se guraju pod tepih, nema rješenja. Oni će kad-tad eskalirati – rekao je Vukadinović.

I na bh. terenima  

Dodao je da je zadatak cijelog društva da se uključi u borbu protiv ovih nacionalističkih uzvika, koji su svakodnevica i na bh. terenima.

- Neki principi i moralnost moraju se ispoljiti. Svaka zemlja u regionu mora ući u rat s huliganima koji se tako ponašaju. Tek kad se to bude riješilo, region izlazi iz krize, sve dok tako bude, svi sportski tereni i u BiH, i u Srbiji, i u Hrvatskoj bit će mjesta cvjetanja govora mržnje i nacionalizma – kazao je Vukadinović.

Imali transparent za reprezentativce


Jedan od transparenata na stadionu

Navijači Srbije u Gracu razvili su transparent kako bi svoje fudbalere podsjetili na meč protiv Austrije u Beču 6. oktobra 2017. godine. Tada su navijači preplavili stadion u Beču, ali nisu imali priliku da se raduju, jer je Srbija poražena sa 3:2 u meču koji je kolo prije kraja kvalifikacija mogao da joj ovjeri kartu za Rusiju.  

Bila je to jedna od najgorih partija Srbije u kvalifikacijama, poslije koje su počele turbulencije, a poslije i smjena trenera Slavoljuba Muslina.

Očigledno je da tada i pojedini navijači nisu bili zadovoljni ponašanjem fudbalera Srbije, kojima, sudeći prema transparentu koji su istaknuli na stadionu u Gracu, zamjeraju što ih nisu pozdravili na kraju.

Kad je to trebalo da se uradi poslije utakmice u Gracu, jedini koji je istrajao u namjeri da priđe publici, bio je Branislav Ivanović, koji je nagrađen aplauzima i povicima: “Bane, kapiten”, poslije čega su uslijedili zvižduci ostalim reprezentativcima Srbije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.