NOGOMET

Još pamtim poništeni gol na Kantridi

D. J.

11.6.2018

Nekadašnji napadač Admir Hasančić (47) u svojoj izuzetno uspješnoj nogometnoj karijeri igrao je za ekipe zeničkog Čelika, Rijeke, Zagreba, izraelskog Hapoel Petah Tikva i Sarajeva. Popularni Haso je zbog maksimalnog zalaganja na terenu bio ljubimac navijača u svakom klubu u kojem je igrao.

U karijeri je zabilježio oko 300 utakmica, uz brojne naslove prvaka. Za reprezentaciju BiH je nastupio dva puta u prijateljskim utakmicama.

- Za Bilino polje me vežu izuzetne lijepe uspomene i golovi koje sam postizao za Čelik koji me je u najtežim trenucima afirmirao kao igrača. Ovdje sam proveo fantastične godine iako su uvjeti bili teški zbog tadašnjih ratnih dešavanja. Onda je uslijedio odlazak na Kantridu – rekao nam je Hasančić, momak rođen u Maglaju, koji je bio jedan od najboljih igrača Rijeke devedesetih godina.

Hasančić je autor najpoznatijeg nepriznatog pogotka od osamostaljenja Hrvatske. Giljotinu na trofej „Rijeka prvak“ spustio je pomoćni sudija Zoran Krečak.

- Još pamtim poništeni gol protiv Osijeka, zbog kojeg nismo postali prvaci. Sjećam se tog pogotka kao da sam sada na terenu, kao da ide taj centaršut i moja lijeva noga posprema loptu u mrežu. Da smo tada imali ove dodatne sudije kao danas, Rijeka bi slavila titulu prvaka, a ne Dinamo – istakao je Hasančić, koji je bio napadač s velikim radijusom kretanja, idealna druga špica.

Prepoznao je to Zlatko Kranjčar, koji ga je „upario“ s Ivicom Olićem u onoj Zagrebovoj šampionskoj sezoni. Olić je tada već u polusezoni postigao 16 pogodaka, a većina ih je išla preko Hase.

- Iz Rijeke sam prešao u Zagreb i odmah osvojio titulu u sezoni 2001/02. Imali smo fantastičnu generaciju u kojoj su bili Olić, Antonio Franja, Kruno Lovrek, Ibrahim Duro, Nermin Šabić i mnogi drugi. Tad smo prekinuli dominaciju Hajduka i Dinama i bili prvi klub koji se, osim njih, mogao pohvaliti da je prvak Hrvatske – prisjeća se Hasančić i dodaje da se od nogometa oprostio u dresu Sarajeva, s kojim je također bio prvak.

46

golova postigao je Hasančić za Rijeku i nalazi se na četvrtom mjestu svih vremena

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.