MUNDIJAL 2018

Argentina u haosu i anarhiji: Sampaoli ostaje selektor samo formalno, igrači moraju sastaviti ekipu za Nigeriju

AFP

Index.hr

24.6.2018

Argentinski mediji javljaju da u kampu reprezentacije na Svjetskom prvenstvu vladaju "anarhija i haos".

Nakon sinoćnjeg kriznog sastanka igrača s glavnim menadžerom saveza Horheom Buručagom (Jorge Burruchaga), odlučeno je da potpuno izgubljeni Horhe Sampaoli (Jorge) ostane selektor do kraja Mundijala, ali samo formalno.

Oduzete su mu glavne moći sastavljanja ekipa i odabira taktike za posljednju utakmicu grupe protiv Nigerije, koja bi Argentini, aktuelnom viceprvaku svijeta, lako mogla biti i posljednja na SP-u.

Mesijeva (Lionel Messi) ekipa, naime, u utorak od 20 sati mora pobijediti i nadati se da to u isto vrijeme neće uspjeti Islandu protiv rezervne i rasterećene Hrvatske, a igrat će ulogu igrati i gol-razlika.

U tako tešku situaciju Argentina je došla lošom igrom protiv Islanda (1:1) i katastrofalnom predstavom protiv Hrvatske (0:3), nakon čega su igrači zatražili smjenu nesposobnog selektora, a ekipu je trebao preuzeti Buručaga.

Rikardo Džusti (Ricardo Giusti), njegov suigrač u timu koji je 1986. osvojio SP, izjavio je da se čuo s Buručagom, koji mu je rekao da će "igrači biti konsultirani o sastavu za Nigeriju."

Džusti je dodao svoje tumačenje, koje je i faktički tačno: "Igrači će sastaviti ekipu za Nigeriju i to je činjenica. Ako Sampaoli želi sjesti na klupu, može. Ako neće, nema problema."

Nakon sastanka Buručage i igrača, našli su se Sampaoli i predsjednik saveza Klaudijo Tapija (Claudio Tapia). On je selektoru rekao da ostaje na poslu, ali da "mora uzeti u obzir zabrinutost igrača."

Sve ovo svjedoči u kakvom je raspadu sistema Argentina. Sampaoli vodi treninge, ali ne vodi ekipu, čije zvijezde o tome da ga ne žele govore menadžeru saveza, da bi onda selektora o tome obavijestio predsjednik!

Očekuje se da ekipu spasa sastave najstariji i najautoritativniji igrači, Havijer Maskerano (Javier Mascherano) i Lionel Mesi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.