NOGOMET

Finale Mundijala će se, osim za titulu prvaka svijeta, igrati i za "Zlatnu loptu"

Screenshot

Sportske.net

12.7.2018

Hrvatska i Francuska će se boriti za titulu prvaka svijeta u nedjelju u Moskvi, a kako sada stvari stoje, to bi mogla biti i borba za najznačajniji individualni trofej u svjetskom nogometu, "Zlatnu loptu". 

Prognoze govore da će prvi put, poslije Kake (Ricardo Kaká) 2007., ovaj trofej završiti u rukama nekoga ko nije Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo) ili Mesi (Lionel Messi). 

Portugalac se svakako nada, računat će se i jesen, ali manje, mada svakako ako bude nastavio rešetati mreže u Juventusu kao i u Realu, on će biti među kandidatima, no sa znatno manjim šansa od nekoliko igrača. 

U osnovi, mnogi svode izbor na Luku Modrića i Antoana Grizmana (Antoine Griezmann), ko postane svjetski prvak, priznanje za najboljeg igrača svijeta je njegovo. Grizman je osvojio Evropsku ligu, bio najvažniji igrač Atletika, Modrić je uzeo novu Ligu šampiona. 

Mnogi sumnjičavo vrte glavom kada je Hrvat u pitanju, podsjećajući da će politika odlučiti kao i početkom devedesetih i da će teško neko s Balkana dobiti priznanje koje je Modrić svakako zaslužio ako donese pehar u Hrvatsku u nedjelju. 

Kao još dva kandidata pominju se Varan (Raphaël Varane) iz Reala, mada je teško vjerovati da bi odbrambenom igraču moglo pripasti priznanje, iako ga je Kanavaro (Fabio Cannavaro) dobio 2006., ali i Kilijan Mbape (Kylian Mbappé), koji igra fantastično i vjerovatno je najbolji fudbaler na Prvenstvu. 

Prema nekom scenariju, Mbape bi, ako recimo odluči finale, mogao izbiti u prvi plan, sa Paris Sen Žermenom je osvojio sve domaće trofeje, i ukoliko se gledaju impresije sa Prvenstva svijeta, a ako Francuska postane prvak svijeta, onda ovaj tinejdžer ima svakako šansu, tim prije što je u Rusiji potpuno zasjenio Grizmana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.