Hrvati "izbacili" Mažića iz finala, ali ga žele na centru Lužnjikija

MUNDIJAL 2018 FIFA vjerovatno neće željeti da Mažić sudi komšijama

Hrvati "izbacili" Mažića iz finala, ali ga žele na centru Lužnjikija

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane – tako glasi jedna poslovica koja se, kao mnogo puta, savršeno može iskoristiti da bi se opisala završnica Svjetskog prvenstva u Rusiji, posebno kada je riječ o Balkancima. 

U srijedu uvečer fudbalska reprezentacija Hrvatske pobijedila je u Moskvi Englesku rezultatom 2:1 poslije produžetaka i preokreta i ostvarila nezamisliv uspjeh – plasman u finale Mundijala.

'Vatreni' su tako nadmašili rezultat generacije iz 1998. i u nedjelju od 17 sati na istom mjestu, na stadionu Lužnjiki, će se s Francuskom boriti za "Boginju".  

Dok se o Hrvatima priča u superlativu, hvali njihov odnos prema nacionalnom dresu, kao i njihove najveće zvijezde, u Srbiji je raspoloženje nešto lošije. I to ne zbog činjenice što je Hrvatska učinila nešto gotovo nemoguće, već zbog nepravde koju će nekoliko Srbijanaca osjetiti, iako nisu ništa skrivili.

Najbolja srbijanska sudijska trojka s Miloradom Mažićem na čelu, a koju čine još Milovan Ristić i Dalibor Đurđević, najvjerovatnije je izgubila priliku da dijeli pravdu na finalu Svjetskog prvenstva. 

Ne zato što su ostavili loš utisak u Rusiji, baš suprotno, svako objektivan će reći da su bili bez dileme najbolji na prvenstvu i zaslužili još jednu nagradu za naporan rad, nego što su ih Hrvati direktno "izbacili" iz konkurencije.  

Svjetska fudbalska federacija će u petak delegirati sudije za posljednja dva meča, a iako ne postoji pisano pravilo za ovakve situacije, FIFA vjerovatno neće željeti da Mažić sudi komšijama, posebno što dolaze sa istog jezičkog područja.  

 - Neka sam u finalu sudi najbolji, a to je valjda Mažić - govore hrvatski novinari u glavnom gradu Rusije, koje očigledno nemaju problem s time da im sudi Srbijanac.  

U ovom trenutku realnije je da Mažić dobije duel za treće mjesto između Belgije i Engleske, a prema ranijim navodima medija, najveće šanse da bude delegiran za finalnu utakmicu imaju Alireza Fagani (Alireza Faghani) iz Irana i Malang Didju (Malang Diedhiou) iz Senegala, dok su i dalje u konkurenciji i Nestor Pitana (Argentina), Sandro Riči (Sandro Ricci) iz Brazila, Mark Gajger (Mark Geiger) iz SAD i Đanluka Roki (Gianluca Rocchi) iz Italije. 

Glupo je kazniti dobrog sudiju zato što susjedna zemlja igra u finalu. To bi bilo kao da se pomisli da su Srbija i Hrvatska bile u ratu i da će baš zbog toga pomoći Francuskoj - dodaju hrvatski novinari koji prate svoju selekciju.  

Srbijanska sudijska ekipa je do sada dijelila pravdu na utakmicama Meksiko – Južna Koreja, odnosno Kolumbija – Senegal, da bi simpatije neutralnih, ali i onih vječitih kritičara, pokupila besprekornim odlukama u derbiju između Belgije i Brazila.

I dok u Hrvatskoj niko ne razmišlja niti priča o sudijama, ali i nema ništa protiv da to bude baš srbijanski predstavnik, Mažić i pomoćnici vjerovatno neće imati priliku da objedine dva najveća meča u sezoni – finale Lige šampiona i finale Svjetskog prvenstva.  

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH