MUNDIJAL 2018

Menije i Azar donijeli Belgiji utješnu bronzu na Svjetskom prvenstvu

Avaz Sport

14.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+21

Foto: AFP

Belgija je osvojila bronzanu medalju na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, pošto je danas u meču za treće mjesto savladala Englesku 2:0.

Već na početku meča Belgijanci su vršili presing i napadali zadnju liniju Engleske sa tri igrača. To im se isplatilo već u 4. minuti kada je Čadli pronašao Menijea u petercu. Kasnio je da zatvori centaršut Tripije i Menije je to kaznio golom za vodstvo od 1:0.

I nakon gola Belgijanci su nastavili da napadau. U 11. minuti Pikford je spasio svoj gol kada je De Brujne dobio loptu iskosa i šutirao po zemlji. Lopta se odbila od jednog igrača Engleske i umalo prevarila Pikforda koji je odlično reagovao. U nastavku meča su Englezi pokušavali da dođu do izjednačenja. 

U 15. minuti Loftus Čik je šutirao glavom, neometan, ali njegov udarc nije bio dovoljno jak i precizan da se savlada Kurtou. Pet minuta kasnije pokušao je i Megvajer glavom, no i on je bio neprecizan. U 24. minuti Hari Kejn se našao u odličnoj šansi, ali je u padu šutirao malo pored gola. Deset minuta kasnije Eden Azar je lako došao do prilike, ali njegov udarac je bio blokiran. U nastavku su Englezi blokirali većinu udaraca Belgije, koja je na odmor otišla sa minimalnim vodstvom.

Na početku drugog dijela, Engleska je kružila oko odbrane Belgije. U 55. minuti Lindgard primio je loptu iz auta, podigao je za Kejna, koji je zakasnio na nju, a bio je praktično sam ispred gola Belgije. Tri minute kasnije Belgija je imala odličnu priliku kada se Lukaku izvukao jedan na jedan sa golmanom Engleske, ali je još jednom kao i u prvom poluvremenu loše primio dodavanje i stopostotna šansa za Belgiju je propala. 

U nastavku su Englezi uglavnom napadali po desnoj strani gdje su bili Tripije ili Delf, ali njihovi centaršutevi nisu bili opasni, dok su s druge strane Belgijanci čekali prilike da zaprijete iz kontri koje su igrali zaista munjevito. U 70. minuti Dajer se izvukao sam ispred kaznenog prostora, ušao unutra i prebacio loptu preko istrčalog Tiba Kurtoe i kada se činilo da je to 1:1, Aldervireld je uklizao i sa gol linije izbacio loptu i sačuvao mrežu Belgije. 

Četiri minute kasnije, Megvajer je visoko skočio kako bi pokupio sjajan centaršut iz slobodnog udarca i u blizini bijele tačke šutirao glavom, ali je lopta otišla za dlaku pokraj lijeve stative. 

U 80. minuti je Menije je napravio korak i sa srednje udaljenosti šutirao iz voleja po sredini gola, ali je nestvarno dobro reagovao Pikford i spasio gol. Dvije minute kasnije, Pikford nije mogao spasiti svoju mrežu. Edena Azar je ušao u kazneni prostor i rutinski šutirao po zemlji pored nemoćnog golmana Engleske za 2:0. 

Do kraja meča se rezultat nije mijenjao pa je Belgija zasluženo slavila u „malom finalu“ i osvojila bronzanu medalju na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.  

  TOK UTAKMICE

90+3' KRAJ UTAKMICE

90+3' Witsel (Belgija) je dobio žuti karton. 

84' Dele Ali (Engleska) ulazi, a izlazi Loftus Čik.

82' GOOOOOOOOL Eden Azar pogađa za vodstvo Belgije 2:0.

78' Dembele (Belgija) je izašao, a ušao je Tilemans.

75' Lindgard prvo šutira glavom, malo pored gola, a onda i Megvajer na isti način poslije prekida i konačno gledamo malo angažovanije Engleze.

70' Belgijanci spašavaju siguran pogodak sa gol linije. Dajer (Engleska) je bio u šesnaestercu i pucao, ali je obrambeni klizećim startom blokirao šut. 

65' Preuzeli su Belgijanci inicijativu sada, Englezi izgledaju umorni. 

60' Lukaku (Belgija) napušta igru, ulazi Mertens. 

58' Kakva šansa za Belgiju! Ponovno Lukaku odlično ulazi iza engleskih stopera, ali užasno prima loptu i kupi to Pikford. 

55' Lindgard je primio loptu iz auta, podigao je za Kejna, a napadač kasni na nju praktično sam ispred gola. Engleska je mogla do izjednačenja. 

52' Stouns (Engleska) je dobio žuti karton. 

51' Rašford (Engleska) je zatvoren, pa dva napada Engleza završavaju lakim odbranama njihovih rivala. I dalje to izgleda traljavo i tromo.

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Englezi su krenuli sa centra. Izašli su Rouz i Sterling, dok su u igri Lingard i Rašford (Engleska)

45+2' KRAJ PRVOG POLUVREMENA 

39' Čadli izlazi s terena, a ulazi Vermaelen (Belgija).

34' Blokiran je udarac Edena Azara (Belgija) koji je opet lagano ušao u gol šansu.

30' Englezi imaju posjed lopte ali za sada ne mogu ozbiljnije da ugroze gol Belgije. 

24' Kejn (Engleska) u padu šutirao malo pored gola.

20' Megvajer (Engleska) je pokušao glavom, ali udarac nije bio dovoljno jak i precizan. 

17' Lukaku  (Belgija) je imao odličnu situaciju pred golom Engleske, ali nije imao i idealan prijem pa je lopta pobjegla, a Belgija propustila izglednu šansu.

14' Šut sa distance Delfa, Kurtoa (Belgija) to lagano brani.

11' Pikford (Engleska) je spasio svoj gol kada je De Brujne dobio loptu iskosa i šutirao po zemlji.

8' Kevin De Brujne  (Belgija) je bio leđima okrenut golu na ulasku u kazneni prostor, mogao je da se okrene i pronađe bolje rješenje.

4' GOOOOOOOOOL Belgija vodi 1:0. Menije je strijelac. 

1' Počeo je meč za treće mjesto na SP-u između Belgije i Engleske. Prvi sa centra krenuli su igrači Belgije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.