NOGOMET

Čudo tehnologije: Završen najmoderniji stadion u Americi, koštao čitavo bogatstvo

Telegraf.rs

28.7.2018

Stadion Mercedes-Benz će biti kuća dva američka profesionalna sportska kluba, ekipe Atlanta Felkonsa (Atlanta Falcons) iz NFL lige, kao i Atlanta Junajteda (United) iz MLS lige.

Izgradnja ovog nevjerovatnog zdanja futurističkog izgleda je koštala čak 1.2 milijarde američkih dolara, dok će unikatni krov biti zvanično pedstavljen navijačima ovog vikenda.

Sa pokretnim krovom kome je potrebno samo osam minuta da se otvori i ponovo zatvori, stadion izgleda kao svemirski brod koji je sletio u centar ovog američkog grada, prenosi Telegraf.rs.

Zvanično otvranje stadiona se održalo u avgustu mjesecu prošle godine, ali usljed određenih problema i potrebe za daljim testiranjima, njegova upotreba je bila odložena sve do današnjih dana.

Naime, u nedjelju 29. jula, Atlanta Falkonsi će na otvorenom treningu ugostiti očekivanih 50.000 fanova koje će prisustvovati otvaranju i zatvaranju krova.

U izjavi za Denver Post, Majk Igan (Mike Eagan), koji je bio glavni izvođač radova je izjavio:

- Sve radi upravo onako kako bi trebalo. Svi jedva čeakamo da navijači pristignu na stadion, oni će biti zapanjeni onim što smo im pripremili. Nikada nismo imali sumnje da će ovo raditi - izjavio je je Igan i nastavio:

"Ali vidjeti stadion kako je otvoren je ono što me čini uzbuđenim. Sada više ne moram da odgovaram na pitanja ljudi kada će krov biti završen".

Inače, kapacitet najmodernijeg stadiona posjeduje opciju smanjivanja kapaciteta sa 83.000 na 42.000 gledalaca za manje događaje. Ovako nešto je moguće zahvaljujući pokretnim tribinama kao i velikoj zavjesi koja se spušta sa krova i zaklanja gornje tribine.

MLS tim Atlanta Junajteda je oborio 21-godišnji rekord ove sezone, kada su uspjeli da prodaju 70.425 karata prilikom njihove utakmice sa Orlando Sitijem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.