NOGOMET Hoće li Pogba preći u Barcelonu? To zna samo Mino Rajola...

Od picerije do fudbalskog genija: Priča o čovjeku koji bi jednim potezom mogao da uništi Junajtedovu sezonu

Telegraf.rs
08.08.2018 18:00

Foto: Mino Rajola i Zlatan Ibrahimović ( AFP)

Fudbalski svijet drma vijest da je Pol Pogba (Paul Pogba) nezadovoljan u Mančester junajtedu i da želi da igra za Barcelonu sljedeće sezone. I to samo dan prije završetka prelaznog roka u Engleskoj.

Francuz je navodno nesretan na Old Trafordu i ne želi da sarađuje sa Žozeom Murinjom (Jose Mourinho), međutim, neke informacije kažu da iza svega stoji Mino Rajola (Mino Raiola). Najmoćniji fudbalski agent je navodno izdejstvovao 20 miliona eura po sezoni u Barceloni za Pogbu, koji u Junajtedu ima ''samo'' 13.

Ako do transfera dođe, Rajola će biti agent koji bi mogao da uništi Junajtedovu sezonu i prije nego što ona počne. 

Jer, Murinjo trenutno nema zamjenu za Pogbu ni na tržištu. Vrijeme curi, malo ga je ostalo za kvalitetan transfer, a ne smijemo zaboraviti da Portugalac od Pogbe dosta očekuje ove sezone. Pogotovo što je Francuz ljetos sa reprezentacijom postao svjetski šampion.

Činjenično stanje je da se u cijeloj toj priči praktično ne pitaju ni Pogba ni Junajted, kao ni Barcelona, već samo jedan čovjek. Čovjek koji je od rada u piceriji došao do statusa fudbalskog genija - Mino Rajola.

Agent koji je već kao srednjoškolac uplivao u fudbalske vode u Holandiji, gdje se 1968. godine preselio sa roditeljima iz Italije. Imao je samo godinu dana kada je stigao u Harlem gdje mu je otac batalio posao automehaničara i otvorio piceriju. Ni slutio nije da će mu sin odatle započeti strmoglavi uspjeh.

Svakog petka uvečer sto u njegovoj piceriji bio je rezervisan za predsjednika fudbalskog kluba Harlem gdje je Rajola pomalo bivstvovao u momentima dok se školovao. Poznanstvo sa predsjednikom davalo mu je za pravo da razgovaraju o fudbalu gdje je 19-godišnji Raiola davao neke odlične prijedloge za klub. Toliko dobre da mu je ponuđen posao sportskog direktora. 

Međutim, zbog sukoba sa jednim članom uprave nije se dugo zadržao u Harlemu. Po napuštanju posla oprobao se u agenciji ''Sport Promotion'' koja je u to vrijeme držala pod svoje nekoliko poznatih fudbalskih imena. Nakon što se upoznao sa, ispostavit će se kasnije, svojim životnim putem Rajola je zaradio prvi novac. Agencija je imala udjela u odlasku Denisa Bergampa (Dennis Bergkamp) i Vima Jonka (Wim Jonk) u Inter iz Milana, a ''parče torte'' bilo je rezervisano i za Rajolu. Na račun se slilo oko 14 milona eura.

  • Foto: (Pol Pogba ( Arhiv))
NA VRH