NOGOMET

Slovenac Čeferin se ponovno kandidirao za predsjednika UEFA-e

Kandidatura mu mnogo znači i predstavlja veliku čast, ali i odgovornost

Arhiv

Index.hr

21.8.2018

Aktuelnog predsjednika Evropskog nogometnog saveza (UEFA) Aleksandra Čeferina, kojemu sadašnji mandat istječe u februaru iduće godine, njegov je nacionalni savez u utorak službeno predložio za novi mandat, u čemu ga je podržalo još sedam nacionalnih nogometnih saveza, saopćeno je iz Nogometnog saveza Slovenije.

Aleksandru Čeferinu, 50-godišnje slovenskom pravniku, izglasan je skraćeni mandat čelnika UEFA-e na vanrednom izbornom kongresu koji je održan u septembru 2016. godine u Ateni, nakon ostavke  Mišel Platinija (Michela Platinija) koji je krajem 2015. morao odstupiti zbog korupcijskog skandala. Čeferin je uvjerljivo pobijedio jedinog protukandidata Holanđanina Mihaela van Praga (Michaela van Praaga). 

Povodom nove kandidature Čeferin je izjavio da mu ona mnogo znači i predstavlja veliku čast, ali i odgovornost te da vjeruje kako će Slovenija na njega i ubuduće moći biti ponosna.

Čeferin je sedmi predsjednik u historiji Evropskog nogometnog saveza, a njegovi prethodnici su bili Danac Ebe Švarc (Ebbe Schwartz), Švicarac Gustav Viderker (Gustav Wiederkehr), Italijan Artemio Franki (Artemio Franchi), Francuz Žak Žorž (Jacques Georges), Šveđanin Lenart Johanson (Lennart Johansson) i već pomenuti francuski nogometni velikan Mišel Platini. (Michel Platini).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.