LIGA NACIJA

Ibrahim Šehić za "Avaz": Moramo paziti na kontre i brze igrače Sjeverne Irske

Naravno, za svaku ekipu, pa tako i reprezentaciju, bitno je da ima nekoliko kvalitetnih igrača na svakoj poziciji

Piše: Goran ŠUMAR

5.9.2018

Drugog dana reprezentativnih priprema za start Lige nacija i utakmice sa Sjevernom Irskom (subota, 15 sati – Belfast) i Austrijom (11. septembar – Zenica) naš državni tim je odradio jedan trening u Trening kampu FK Sarajevo u Butmiru.

- Pred nama su dvije različite utakmice… - kaže golman naše reprezentacije Ibrahim Šehić.

Opasni prekidi 

Golman bh. tima dodaje:

- Sjevernu Irsku sam gledao u Bakuu kad je naš sadašnji selektor vodio Azerbejdžan. Znam njihove jače strane. Sjeverni Irci uopšte nisu klasična ostrvska ekipa, koja samo igra na duge lopte, premda su posebno opasni nakon prekida. Pogotovo kad igraju kod kuće jako su borbeni, odnosno nezgodan protivnik. Međutim, mislim da ćemo se za predstojeću utakmicu pripremiti na najbolji način, kao i svaki put do sada. U svakom slučaju, pred nama su dvije zanimljive utakmice, ali ja se nadam da ćemo dobro početi ovo novo takmičenje – Ligu nacija. Uz naš maksimum na terenu, mislim da možemo do pobjede.

Irci su jak kolektiv.

- Da, dobro stoje na terenu, a imaju i brze igrače za kontra-napade. Tako su igrali i sa Azerbejdžanom… Pobijedili su 1:0 u Bakuu, iako je domaćin bio bolji tim. Moramo paziti na te kontre i njihove brze igrače.

Mogu li problem sa povredama naših defanzivaca – Ognjena Vranješa, Ermina Bičakčića, Sejada Kolašinca… biti nerješiv problem za selektora Roberta Prosinečkog?

- Sigurno je da su nas poremetile njihove povrede. Ogi i Bičo su važni igrači u našoj odbrani, međutim, i Zuka (Zukanović) i Šunja (Šunjić) igraju standardno u svojim klubovima, tako da je to vrlo važno. Isto važi i za Todorovića... Nadam se da će biti spreman i mali Eldar Ćivić, tako da imamo rješenje za sve. Problem bi bio ako se povrijedi još neki iz zadnje linije, ali ja se nadam da do toga neće doći. A ja sam sigurn da će pomenuti igrači odraditi dobar posao

Kako Vi gledate na “slučaj Asmir Begović”? Je li Vam smetala ta cijela “trakavica”, s obzirom na to da ste dugo kolege, saigrači?

- Asmir i ja smo dugo zajednu tu, mislim na našu reprezentaciju. Skoro zajedno smo i došli u državni tim. Isti dan, kad smo igrali u Švedskoj… Mnogo toga smo prošli zajedno, i pobjeda,i poraza. Naravno, za svaku ekipu, pa tako i reprezentaciju, bitno je da ima nekoliko kvalitetnih igrača na svakoj poziciji. A Begović je svakako bio bitan dio ove reprezentacije. Međutim, o nekim drugom stvarima ja ne bih želio da pričam, jer to nije moj posao. Moje je da budem golman, te ako bude trebalo da nastupim, dat ću sve od sebe da pomognem reprezentaciji, kao što sam to uvijek i radio

Zadovoljan formom

Jeste li zadovoljni Vašom trenutnom formom, s obzirom na to da ste u novom klubu, zbog aklimatizacije i problema s virozom, branili “samo” dvije utakmice?

- Jesam. Ušao sam prije dva dana i u ove 30. godine, tako da me ništa više ne može iznenaditi. Odigrao sam mnogo utakmica i u Evropi, i u reprezentaciji, tako da više nisam onaj mladi, talentovani golman koji se nečega pribojava ili ima osjeti pritisak. Treniram kao i svih prethodnih godina, ali mislim da sam sada i više fokusiran na sebe i svoj posao. Mislim da sam napredovao u svakom pogledu… Prema tome, spreman sam da pomognem reprezentaciji, kao i svi drugi momci koje je pozvao selektor, naravno, ako to bude trebalo – za kraj kaže Šehić.

Begović se u oktobru vraća u reprezentaciju

Selektor našeg državnog tima Robert Prosinečki jučer je u ilidžanskoj bazi “Zmajeva” obavio razgovor sa Asmirom Begovićem, kojeg nije pozvao za “operaciju Sjeverna Irska i Austrija”.

- Na naše obostrano zadovoljstvom, Begović je razgovarao sa selektorom Prosinečkim. Obavili su konstruktivan razgovor, te i ako je bilo nekih nesporazuma, to više nije slučaj, kaže pomoćni trener naše reprezentacije Gordan Ciprić.

Na pitanje znači li to da se Begović već u oktobru, kada je na program 3. kolo Lige nacija i revanš utakmica sa Sjevernom Irskom, vraća u naš državni tim, Ciprić kratko odgovara:

- On je uvijek bio dio ove reprezentacije.

Zakarić: Dajem maksimum za ekipni rezultat

Reprezentativac BiH iz Partizana Goran Zakarić ističe da mu je drago što je ponovo pozvan u reprezentaciju, a ostalo je, kako kaže, na selektoru.

- Da razmišlja i gleda da li sam potreban u nekim situacijama. Moje je da budem tu, te na treninzima dajem sve od sebe, kaže Zakarić, te dodaje da u klubu igra dosta dobro:

- Sretan sam zbog toga. Naravno, kad god i koliko god treba, selektoru sam na raspolaganju. Na terenu uvijek dajem maksimum za ekipni rezultat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.