INTERVJU

Plakalo: Drago mi je što se u Sarajevu forsiraju mladi igrači

Rad vani se više cijeni nego u BiH

Plakalo: Na osam utakmica sačuvao svoju mrežu. Facebook

Razgovarao: Jasmin Alibegović

14.10.2018

Bivši golman FK Sarajevo Emir Plakalo od januara ove godine nosi dres švedskog Eskilsminea, kluba iz Helsingburga koji se takmiči u trećoj švedskoj ligi. On je u razgovoru za Avaz.ba podijelio nekoliko svojih iskustava i zapažanja iz Švedske.  

- Iako sam imao boljih opcija, odlučio sam potpisati za Eskilsmine i da branim. Evo, nakon 26 odigranih utakmica na drugom smo mjestu s još 4 utakmice do kraja. Drugo mjesto znači doigravanje za ulazak u drugu ligu. Ja sam od 26 utakmica branio na 19. Od tih 19 utakmica na 8 nisam primio gol. Zbog toga bih želio zahvaliti profesoru Rešadu Foči, s kojim sam radio na pauzi i spremio se maksimalno, što se i pokazalo na terenu. Također, ušli smo u grupu Švedskog kupa, gdje smo savladali trenutnog lidera druge lige Helsingborg IF s 1:0, u kojoj igra kapiten švedske reprezentacije Andreas Grankvist (Granqvist). To je ujedno i historijski uspjeh kluba, s obzirom na to da je tek ušao u Diviziju 1 ove godine - kazao je Plakalo. 

Kvalitet dobar, uvjeti vrhunski

- Što se lige tiče, dobra je, jer se dosta prati. Mnogo klubova iz prve i druge lige gledaju tu ligu i šalju svoje igrače na posudbe. Ima kvalitetnih igrača. O uvjetima ne treba trošiti riječi. Tereni su vrhunski, većina je travnata, dok ima nekoliko arena koje su s umjetnom travom koja je najkvalitetnija i jedva da se primijeti da se igra na umjetnoj - ističe bivši čuvar mreže bordo tima. 

Visok standard u Švedskoj

- Standard je visok, a ja sam jedini stranac u klubu. Kada sam tek došao, jezik mi je predstavljao problem, ali sada sam ga naučio. Što se tiče stručnog štaba, trener nam je igrao u Benfici, a njegov pomoćnik u Totenhemu - kaže Plakalo. 

Ponuda drugih klubova ima, ali on ostaje fokusiran na kraj prvenstva

- Sada sam fokusiran na posljednje četiri utakmice i sve zavisi ako se budemo borili za ulazak u viši rang. Već ima nekih klubova koji su zainteresirani, ugovor mi ističe krajem novembra, ali to ćemo sve vidjeti kad se završi liga - otkriva dvadesettrogodišnji golman.  

Emir Plakalo (desno) u društvu s Leonom Benkom (lijevo) na proslavi titule prvaka 2015. godine. Facebook

Ponekad prati bordo tim

 - Sarajevo pratim kad mogu, drago mi je da se forsiraju mladi igrači. To je jedino ispravno, mladog igrača treba ispratiti do kraja, a greške se događaju i najboljim - kaže Plakalo.   

S timom s Koševa 2015. godine osvojio je duplu krunu, a s nekim saigračima iz te šampionske generacije ostao je u kontaktu

 - Obje medalje su kući u Sarajevu. Najviše sam u kontaktu s Matejem Delačem, Leonom Benkom, Ivanom Tatomirovićem, kao i Bojanom Pavlovićem, dok se povremeno čujem i s Amerom Bekićem - otkriva Plakalo.  

Sarajevo se na evropskoj sceni nije proslavilo. Bordo tim je na Koševu protiv Atalante brojao do osam, a naš sagovornik smatra da je to odraz ovdašnjeg mentaliteta

 - Taj težak poraz je odraz našeg čudnog mentaliteta i to svi znaju. U Premijer ligi BiH ima kvalitete, ali nedostaje ono najosnovnije i najvažnije, a to je infrastruktura. Tereni su dosta loši. Svaka čast Grbavici, Bilinom polju i Pecari. Kao što je rekao jednom prilikom bivši predsjednik Sarajeva: "Ja znam da su tereni loši i da to nije motivirajuće, ali mi preko tih 'njiva' moramo da bi došli do Evrope." Da bi se napravio neki iskorak i veći uspjeh, potreban je kvalitetan rad, koji se vani više cijeni nego u BiH - zaključuje Plakalo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.