NOGOMET

Tragedija, sjajna koreografija, odlazak navijača i velika tuča obilježili istanbulski derbi

U fantastičnom meču bilo je 2:2

Agencije

Avaz Sport

3.11.2018

Kako to obično biva na dan gradskog derbija, Istanbul je na nogama. Tako je bilo i sinoć kada su snage odmjerili Galatasaraj i Fenerbahče. U fantastičnom meču bilo je 2:2.

Susret je imao tragičan uvod jer je neposredno pred početak susreta zbog srčanog udara preminuo jedan od navijača Fenerbahčea.

Oko 60 hiljada navijača Galate je goste dočekalo sjajnom koreografijom s trenerom Fatihom Terimom u centru pažnje, ali i himnom Lige šampiona u pozadini, što je bila jasna provokacija namijenjena gradskom rivalu koji se ove sezone ne takmiči u elitnom takmičenju.

Nakon što su saznali za smrt svog druga s tribine, većina navijača "Kanarinaca" je iz solidarnosti napustila tribine, dok je manja grupa ostala da posmatra meč.

Na terenu je bilo svega, ali ne i crvenih kartona, što je pomalo iznenađenje. Popularni "Lavovi" su dominirali prvi sat igre. Zahvaljujući golovima Donka u 31. i Linesa u 49. minuti, činilo se da sigurno jurišaju ka novom trijumfu.

Međutim, u 66. minuti, poslije konsultacija s VAR tehnologijom, sudija Ajdinus svira penal za Fener, siguran realizator je bio Valbuena. Šest minuta kasnije muk među domaćim navijačima, lijep gol za izjednačenje postigao je Žailson (Jailson).

Fenerbahče je mogao doći i do šokantnog preokreta, ali je u 85. minuti Škrtel s nekoliko metara promašio prazan gol. Ostalo je 2:2.

Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka, došlo je do velike tuče na centru igrališta, a na meti je bio Žailson, koji je uspio pobjeći u svlačionicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.