USPJESI

Amer Gojak za “Avaz” nakon velikog uspjeha: Najmanje je bitan individualni učinak

Magla nam nije smetala, kaže bh. internacionalac

G. Š.

11.11.2018

Zagrebački Dinamo je, poslije četvrte uzastopne pobjede u Evropskoj ligi, ovog puta nad slovačkim Spartakom iz Trnave od 3:1, izborio evropsko proljeće nakon 48 godina.

Članovi prvaka Hrvatske su i bosanskohercegovački reprezentativci Amer Gojak, Izet Hajrović, Luka Menalo, kao i Emir Dilaver, koji se nada pozivu “Zmajeva”. Glavni junak za izboreno, kako su hrvatski mediji naveli, mitsko evropsko proljeće je Gojak, 21-godišnji Sarajlija, čiji je atraktivan vodeći pogodak petom trasirao put “Modrima” do pobjede nad Spartakom...

Gusta magla

- Drago mi je što sam postigao gol za evropsko proljeće i što sam tako pomogao svojoj ekipi. Najmanje je, međutim, bitan individualni učinak. Važni su ekipa i konačni rezultat - kaže Gojak za “Dnevni avaz” te dodaje da je bio smiren i uvjeren da će kod udarca petom pogoditi mrežu.

Utakmica u Maksimiru odigrana je po gustoj magli, koja je prijetila čak i da prekine meč.

- Magla nam nije smetala, nismo imali problema zbog nje. Vjerujem u ovaj tim, koji može daleko dogurati - kaže Gojak.

On je, uprkos brojnim čestitkama, ali i ponudama da nastavi karijeru u još većim ekipama, čvrsto na zemlji.

- Sada nam slijedi ligaški duel s Lokomotivom i to nam je najvažnije - rekao je mladi veznjak.

Žrijeb šesnaestine finala Evropske lige održat će se 17. decembra u švicarskom Nionu, a mečevi su na rasporedu 14. i 21. februara 2019. godine.

- Moramo ostati prvi u prvenstvu pa tek onda razmišljati o Evropi. Motivacija nam je na visokoj razini i u nokaut-fazi ići ćemo na trijumf u oba meča - kaže Gojak.

Dinamo je trijumfom nad Spartakom ukupno šesti put u historiji kluba i prvi nakon 1970. godine uspio osigurati drugi dio sezone u evropskim takmičenjima.

Tih je godina dres Dinama nosio i bivši proslavljeni bh. igrač Denijal Pirić (72), koji danas u Sarajevu, gdje je i završio karijeru, uživa u penzionerskim danima.

- Mnogo mi je drago zbog velikog uspjeha Dinama, od srca, jer sve što je fudbalski i ljudski najljepše, veže me za taj klub. Ovaj rezultat je plod sistematskog rada velikog kluba, koji permanentno pravi dobre rezultate u Hrvatskoj, a drago mi je što se, nakon dugo vremena, krupnim koracima vraća na evropsku scenu - kaže Pirić.

Kompozicija ekipe Dinama je, ističe, izvanredna.

- Posebno mi je drago što Gojak, naš omladinac koji je prošao sve bh. reprezentativne selekcije, igra tako kvalitetno. Za njegove dobre i plodonosne igre nagradio ga je i naš selektor Robert Prosinečki, koji ga je pozvao u A-selekciju - rekao je Pirić, doskora direktor reprezentativnih selekcija Nogometnog saveza BiH.

Pohvale Hajroviću

Hvali Pirić i krilnog napadača Hajrovića, koji, kako kaže, uvijek daje puni doprinos.

- Hajrović će rijetko kad zakazati u utakmici tako da su se obojica naših igrača odlično ukomponirala u ekipu Dinama. Navijači Dinama ih veoma cijene i uvijek nagrade na najbolji mogući način - rekao je Pirić.

Lids kao Mančester

Pirić je 1967. godine sa zagrebačkim Dinamom osvojio evropski Kup velesajamskih gradova, koji je poslije prerastao u Kup UEFA.

- To je prva generacija sa prostora bivše Jugoslavije koja je osvojila evropsko odličje. U finalu smo pobijedili Lids junajted, koji je tada kotirao kao danas Mančester junajted ili Bajern - ističe Pirić.

Najbolje utakmice “Modri” su odigrali protiv Juventusa (2:2, 3:0), Ajntrahta (0:3, 4:0) te Lidsa u finalu (2:0, 0:0).

Otac i brat policajci

Amer Gojak već je na meti mnogih evropskih klubova, međutim, naš dragulj se puno ne opterećuje s tim „detaljima“.

O Amerovoj budućnosti brine njegov brižni otac Ahmet, nekadašnji komandir stanice policija Dobrinja u Sarajevu, a sada penzioner.

Inače, njegovi roditelji već duže žive na relaciji Sarajevo – Zagreb, gdje često skokne i njegov brat Muamer, koji je policijski inspektor...

Amer je, podsjetimo, prve fudbalske korake napravio u Školi fudbala Novi Grad u Sarajevu.

Pet godina bio je među nadama Željezničara i jednu godinu, kao kadet, u prvom timu sarajevskog Olimpika, iz kojega je i otišao u Maksimir.

Maksimalan učinak

Dinamo je uvjerljivo prvi u grupi D, a samo su još Salcburg, Ajntraht Franfkurt i Čelzi u prva četiri kola Evropske lige osvojili maksimalnih 12 bodova.

Uoči posljednja dva kola “Modri” su osigurali prolazak u narednu fazu, ali tek moraju potvrditi prvo mjesto u grupi i povlašteni status u žrijebu.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.