KOPA LIBERTADORES

Gradonačelnik Buenos Airesa: Riverova mafija je uništila Superklasiko

Incident se dogodio na prilazu Riverovu stadionu Monumental

Povrijeđeno sedam nogometaša Boke. Screenshot

HRT.hr

26.11.2018

Gradonačelnik Buenos Airesa Horasio Rodrigez Lareta (Horacio Rodriguez Larreta) optužio je najvatrenije navijače River plejta, koje u Argentini zovu "Barra Brava", da stoje iza napada na autobus s igračima Boka juniorsa uoči uzvratnog susreta finala Libertadores kupa.  

- Problem je "Barra Brava", mafija koja je ukorijenjena u nogometu više od 50 godina. Oni su odgovorni za ove incidente - kazao je gradonačelnik Buenos Airesa.  

- Lareta je istaknuo da je to bio osvetnički potez Riverovih navijača, jer je uoči uzvratne utakmice finala Libertadores kupa policija pretresla kuću vođe "Barra Brave", te da je tom prilikom zaplijenila deset miliona pezosa (oko 250 hiljada eura) i 300 ulaznica za finalnu utakmicu Libertadores kupa.  

Navijačke grupe "Barra Brava", koje se mogu usporediti s europskim ultrasima, nastale su u Argentini 50-tih godina prošlog stoljeća, te su se proširile širom Latinske Amerike, a jedan od načina njihova finansiranja je prodaja ulaznica na crnom tržištu.  

Prvi susret finala na La Bombonjeri prije dvije sedmice završio je 2:2, a dugoočekivani uzvrat na Monumentalu između argentinskih suparnika River plejta i Boka juniorsa, koji se trebao igrati u subotu, odgođen je zbog navijačkih nereda Riverovih fanova, koji su kamenovali autobus s igračima Boke. Odgođena utakmica trebala se igrati dan kasnije, u nedjelju, ali je ponovno odgođena, a novi termin će biti objavljen naknadno.  

Incident se dogodio na prilazu Riverovu stadionu Monumental. Prema izvještajima, povrijeđeno je sedam nogometaša Boke, a dvojica su hospitalizirana, a među njima i veznjak Pablo Perez zbog posjekotina na licu. Policija je suzavcem rastjerala huligane, a uhapšeno je najmanje 16 osoba. Također, nekoliko igrača Boke je povraćalo od suzavca koji je koristila policija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.