NJEMAČKA

U velikom rurskom derbiju Borusija savladala Šalke

14. kolo Bundeslige

Gelzenkirhen: Borusiji Dortmund pripao rurski derbi. AFP

Avaz Sport

8.12.2018

U velikom rurskom derbiju u okviru 14. kola Bundeslige, Borusija Dortmund je u Gelzenkirhenu savladala Šalke rezultatom 2:1.

"Milioneri" su do gola došli već u 7. minuti meča kada je nakon centaršuta Marka Rojsa (Marco Reus) iz slobodnog udarca, Tomas Dileini (Thomas Delaney) pobjegao svom čuvaru i sjajno glavom zatresao mrežu domaćina za 1:0. Dortmund je mogao povećati prednost u 19. minuti kada je Pako Alkaser (Paco Alcacer) ostao nemarkiran na rubu šesnaesterca, ali je šutirao pored desne stative. Šalke je ozbiljnije prvi put zaprijetio u 30. minuti nakon kornera, kada je Gvido Burgšteler (Guido Burgstaller) šutirao, međutim golman Dortmunda mi je dobro odbranio i na odmor se otišlo s minimalnim vodstvom gostiju. 

U nastavku je Šalke pokušavao svim snagama da dođe do izjednačenja, a u tome su uspjeli kada je u 61. minuti Danijel Kalindžuri (Daniel Caligiuri) pogodio s bijele tačke. Nakon primljenog gola, Borusija se nije predvala i nastavila je da napada. To joj se isplatilo u 74. minuti kada je nakon fenomenalne solo akcije Džeidon Sančo (Jadon Sancho)  preciznim udarcem uz desnu stativu matirao domaćeg golmana za 2:1. U 80. minuti Marko Rojs je bio u odličnoj šansi kada je pucao u desnu stranu gola, ali mu je Ralf Ferman (Fahrmann) sjajno odbranio. Do kraja meča, promjene rezultata nije bilo, pa su se tako "Milioneri" učvrstili na liderskoj poziciji na tabeli. Borusija sada ima 36 bodova, devet više od drugoplasiranog Bajerna koji je danas u Minhenu savladao Nirnberg s visokih 3:0.

Rezultati by SofaScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.