REPREZENTATIVCI

Trener Prandeli je tražio da ostanem

Kroz treninge je vidio kakav sam igrač i izrazio je želju da ne idem iz Đenove, kaže naš reprezentativni defanzivac

Piše: Goran ŠUMAR

23.1.2019

Naš reprezentativni defanzivac iz Đenove Ervin Zukanović (31), koji je tokom zimskog prijelaznog roka bio jedna od top-tema italijanskih i bosanskohercegovačkih fudbalskih krugova, u posljednjoj utakmici 20. kola Serije A protiv Milana (0:2) odigrao je cijeli meč.

Stameni stoper "Zmajeva", podsjetimo, povezivan je sa mogućim transferom u nekoliko italijanskih klubova, ali i u turski Trabzonspor, belgijski Anderleht...

Nova šansa

- Tako je to u Italiji, nisu pisali samo o meni i mom eventualnom transferu nego i o mnogim drugima - rekao je u razgovoru za "Dnevni avaz" Zukanović.

Osvrnuo se na prvenstveni poraz od Milana.

- Prvo poluvrijeme smo stvarno odigrali dobro, dominirali smo, stvorili dvije-tri dobre situacije za postizanje gola, ali nismo imali ni sreće - kaže Ervin.

I, onda, u nastavku meča, uslijedila je kazna, prvo u 70., a potom i u 83. minuti.

- U drugom poluvremenu smo baš pali, nastupila je neka dekoncentracija. Jednostavno, primili smo dva jeftina gola - komentira Zukanović.

Na pitanje da li činjenica da je protiv Milana ponovo bio starter znači i da definitivno ostaje u Đenovi, naš reprezentativac odgovara:

- Trener (Čezare Prandeli, op. a.) tražio je da ostanem tako da će tako i biti. Ponovo mi je dao šansu da igram i to je to, nema se tu šta više pričati.

Zukanović je u prvom dijelu sezone odigrao samo osam utakmica u Seriji A (ukupno 462 minute) te dvije u Kupu Italije uprkos top-formi i odličnim utakmicama u našem državnom timu.

Takav je imao stav tadašnji trener Ivan Jurić iz Hrvatske, zbog čega je Zukanović jednom nogom već bio na izlaznim vratima Đenove. No, smjena na klupi i dolazak bivšeg selektora Italije sve su promijenili...

- Prijelazni rok je, bar za mene, uvijek bio aktivan tokom karijere, to nije sporno. No, trener je zahtijevao da ostanem te sam odlučio da ne mijenjam sredinu - rekao je Zukanović.

 Iskusan igrač

Prandeli, koji je "Azure" vodio od 2010. do 2014. godine, izjavio je za italijanske medije uoči duela sa Milanom da je Zukanović iskusan igrač. Dodao je da Ervin trenira veoma dobro, motiviran je za svaku utakmicu te da je takav fudbaler potreban Đenovi.

- Ja sam profesionalac, svoj posao uvijek radim 100 posto... Također, trener mi je objasnio neke stvari koje su uslijedile poslije njegovog dolaska u Đenovu (7. decembar 2018. godine, op. a.).

Jednostavno, kroz treninge je vidio kakav sam igrač tako da je izrazio želju da ostanem. Mislim da je to dobro i za mene. U ponedjeljak sam ponovo igrao 90 minuta, a nadam sa da ću nastaviti tako i u kontinuitetu - rekao je Zukanović.

Empoli neće pustiti Krunića

Zukanovića smo pitali hoće li ove zime u Đenovu doći još jedan naš reprezentativac, veznjak Empolija Rade Krunić, koji je, također, jedna od top-tema u Italiji.

- Moj sadašnji klub želi ga dovesti, čak su i poslali zvaničnu ponudu, ali ne vjerujem da će ga pustiti Empoli. Oni su u borbi za opstanak, a ni mi nismo daleko od opasne zone tako da ne vjerujem da će pustiti svog bitnog igrača da pojača konkurenta. Ne znam, ne vjerujem - kaže Zukanović.

Zahtjevna liga

Četrnaestoplasirana Đenova ima šest bodova više od osamnaestoplasirane Bolonje, koja se nalazi na mjestu koje vodi u niži rang, Seriju B.

- Serija A je teška liga za igranje, zahtjevna... Sve su ekipe spremne, bore se, tako da će biti gusto. Bit će tu još mnogo borbe. Svaka utakmica nam je bitna. U ponedjeljak gostujemo kod Empolija, koji ima tri boda manje, pa nam dolazi Sasuolo. Sve su to utakmice u kojima trebamo izvući pozitivan rezultat, a ne da izgubimo - rekao je Zukanović i dodao da se traži treća ekipa koja će ispasti.

- Mislim da su Kijevo i Frosinone otpisani - kaže Ervin.

Juventus je nedodirljiv 

Zukanović je komentirao i stanje u vrhu italijanske lige, u kojoj već godinama dominira torinski Juventus našeg Miralema Pjanića.

- Juventus je nedodirljiv na vrhu. To je tako godinama. Oni odskaču u svemu. Gore je pitanje samo ko će kao četvrti ući u Ligu prvaka i to je to - kaže Zukanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.