NOGOMET

Barcelona petardom ispratila Lion i plasirala se u četvrtfinale Lige prvaka

Gosti iz Francuske uspjeli postići gol na Kamp Nou

Avaz Sport

13.3.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15

Barcelona je u revanš meču osmine finala Lige prvaka deklasirala Lion rezultatom 5:1 i plasirala se u četvrtfinale najeelitinijeg klupskog takmičenja u Evropi.

Barcelona je furiozno otvorila meč. U 3. minuti poslije odličnog trka Kutinja (Coutinha) po lijevoj strani i lopte na drugu stranicu, Lopes je presjekao dodavanje koje je išlo na nogu Suarezu. Nedugo zatim Lopes je bio na novim iskušenjima, kada je  maestralno desnom rukom uspio odbiti odličan šut Lea Mesija (Messi) koji je išao ravno u rašlje. Barceona je nakon toga uglavnom napadala i plela mrežu oko Lionove odbrane, koja je stajala duboko u svojoj polovici i čekala na šansu iz kontre. U 16. minuti igrač Liona Džeson Denajer (Jason Denayer) srušio je Luisa Suareza u kaznenom prostoru, a sudija odmah pokazao na penal za Barcelonu. Siguran s bijele tačke bio je Leo Messi. Argentinac je panenkom prevario Lopesa i mirno pogodio za vodstvo katalonskog kluba od 1:0.

U 20. Lion je zaprijetio kada je Dembele proigrao Depaja (Depay), koji je šutirao silovito s ruba kaznenog prostora, ali je Ter Štegen je (Ter Stegen) njegov udarac odbranio. U 30. minuti Ivan Rakitić nije dobro zahvatio odbijanac i poslao je loptu daleko iznad praznog gola. Minutu kasnije Barcelona je stigla do drugog pogotak. Artur (Arthur) je sjajnom dijagonalom pronašao Luisa Suareza na desnoj strani, a Urugvajac je nesebično vratio Kutinju na drugu stativu koji nije imao težak zadatak i posalo je loptu u praznu mrežu. U 37. minuti Suarez je fintom izbacio jednog čuvara, prošao drugog i onda pucao iz daljine. Golman gostiju iz Francuske se ispružio koliko je dug i širok, a lopta je prošla centimetre udaljena od stative. U 40. minuti Mesi je pobjegao iza leđa francuske odbrane i pokušao smjestiti loptu u dalji ugao, ali je njegov šut odbranio rezvervni golman Liona, koji je prethodno zamijenio povrijeđenog Lopesa. Barca je tako na odmor otišla s dva gola prednosti. 

Odmah na početku drugog poluvremena Barcelona je imala veliku priliku. Mesi je nakon prodora izašao sam pred golmana gostiju. Argentinac je pokušao lobom nadmudriti čuvara mreže Liona, lopta je išla u gol, ali je Marselo (Marcelo) u posljednji trenutak izbio loptu s gol linije. Lion je smanjio vodstvo Barce u 58. minuti. Strijelac pogotka bio je Luka Tusar (Lucas Tousart) nakon velike gužve u petercu katalonske ekipe. Pogodak nije isprva priznat, već je sudija nekoliko minuta tražio pomoć VAR-a, koji je potvrdio gol. U 68. minuti Kutinjo je nakon što ga je proigrao Suarez pogodio vanjski dio mreže gostiju. 

Deset minuta kasnije Barca je postigla i treći pogotak, a strijelac je bio Mesi. Argentinac je pogodio s 12 metara nakon što je ispremiješao francuske braniče. Dvojicu je fintom bacio na pod, a onda mirno poentirao za 3:1. Na 4:1 povisio je u 81. minuti Đerar Pike (Gerard Pique). Stoper katalonskog kluba istrčao je kontru sa svoje polovice i dočekao sjajno dodavanje Lea Mesija s desne strane, te pospremio loptu u praznu mrežu. Konačnih 5:1 nakon kontre Barce postavio je Usman Dembele (Ousmane) koji je pogodio za ovjeru plasmana svog tima u četvrtfinale najeelitinijeg klupskog takmičenja u Evropi.

Podsjećamo, prolaz u četvrtfinale osim Barcelone osigurali su Mančester siti, Juventus, Mančester junajted, Totenhem, Ajaks, Porto i Liverpul. Žrijeb parova četvrtfinala Lige prvaka održat će se 15. marta u Nionu i bit će promijenjen u odnosu na prethodne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.