FRANCUSKA

Sanjin Prcić: U reprezentaciji nikada nisam dobio pravu šansu

Goran ŠUMAR

7.4.2019

Posljednjeg dana minulog, januarskog prijelaznog roka Sanjin Prcić (25) je napravio odličan potez kada je dres španskog Levantea zamijenio majicom francuskog Strazbura. 

Ugovor o jednogodišnjoj posudbi potpisan je 30. januara. Već u februaru, Sanjina su navijači izabrali za najboljeg klupskog igrača mjeseca, da bi u martu naš nogometaš osvojio Liga kup Francuske.

U finalnoj utakmici protiv Gingama, koja je riješena izvođenjem penala, jer je nakon 120 minuta regularnog toka i produžetaka bilo 0:0, Prcić je bio strijelac prvog gola sa bijele tačke...

Dobar potez

- Zadovoljan sam, dobro sam se snašao u novoj sredini. Idemo dalje. U svakom slučaju, dolazak u Strazbur je bio dobar potez - kaže uvijek skromni Prcić, koji nije nastupio u prošlom kolu francuskog šampionata u kojem je Strazbur deklasirao ekipu Remsa sa 4:0.

Trener kluba iz Strazbura je odmarao nekoliko najboljih igrača, koji su u Liga kupu odigrali po 120 minuta.

- Utakmica je bila naporna, nakon toga nismo spavali... A u nedjelju (sutra, op. a.) čeka nas lider Pari Sen Žermen - objašnjava Prcić.

Parižani su ove godine, barem u Francuskoj, nedodirljivi.

- Da, ove sezone još nisu izgubili nijednu utakmicu u Francuskoj, tako da će nam biti veoma teško. Međutim, nikad se ne zna, prošle sezone sam sa Renom na Parku prinčeva slavio sa 2:0. Zato nikad nema predaje unaprijed - naglašava Prcić.

PSG će danas biti oslabljen, mogu li u tome Prcić i saigrači tražiti šansu za iznenađenje?

- Nejmar (Neymar) je u srijedu počeo trenirati, Edinson Kavani (Cavani) još nije u stroju, ali bez obira na sve, oni u kadru imaju dosta kvalitetnih igrača, tako da barem s te strane nemaju problema - ocjenjuje naš veznjak.

Strazbur je već izborio plasman u Evropu preko Liga kupa, a evropsko mjesto bi mogao dohvatiti i kroz prvenstvo.

- Četiri-pet ekipa se već izdvojilo na vrhu, a od petog do desetog mjesta svi smo u nekoliko bodova. Mi smo već plasirani u Evropu, kroz osvojeni Liga kup, a peto mjesto će voditi u Evropsku ligu ako Pariz osvoji Kup Francuske - objašnjava Prcić, te dodaje:

- Bit će teško dohvatiti to peto mjesto, ali ako budemo plasirani do desetog, naši u klubu će biti zadovoljni, uz već osvojeni Liga kup.

Vrtim film

Neizbježna tema u razgovoru sa Prcićem je naš državni tim.

- Teško mi je pričati o našoj reprezentaciji - kaže prvotimac Strazbura.

Iako već šestu sezonu igra u najjačim evropskim prvenstvenim takmičenjima (lige petice), Sanjin u reprezentaciji Bosne i Hercegovine još nije dobio pravu šansu.

- Iskreno, teško mi je dati neki pametan komentar. Poslije toliko godina, činjenice da sam prošao sve naše reprezentativne selekcije, od U-17, gdje sam igrao i sa starijom generacijom, pa sam u svojoj generaciji bio kapiten, do selekcija U-19 i U-21.

Često u glavi vrtim film. Zar da ja, koji sam rođen u Francuskoj, ali imam našu kulturu i mentalitet zato što su me roditelji tome naučili, i mene i sestru su od malih nogu svake godine vodili u Bosnu, prolazim sve ovo? Suvišno je da kažem bilo šta, teško mi je, jer imam veliku želju da igram za našu Bosnu, da se trudim, borim, ali... - kaže Prcić.

Ističe da su njegovi roditelji posebno ponosni kada ga vide u reprezentativnom dresu.

- Međutim, u A-reprezentaciji, iako pet-šet godina igram na najvišem nivou, u najboljim ligama svijeta, nikada nisam dobio pravu šansu. Odigrao sam samo osam utakmica za naš A-tim, a debitirao sam još 2014. godine - rekao je Prcić.

Neke stvari su očigledne 

Prcić kaže da je svjestan da strpljenje i rad dovode do nekog cilja, što je već okusio kroz život i karijeru.

- Neke stvari su normalne, a neke ne, sve je to dio našeg posla. I ja to, naravno, prihvatam, i sa tim ću i dalje živjeti. U Francuskoj igram standardno, tako je bilo i u Španiji.

Inače, ne volim pričati o ovim stvarima, o našoj reprezentaciji. Jer, suvišno je da ja dajem komentar na neke očigledne stvari. Međutim, moje je da to prihvatim, da radim svoj posao u klubu najbolje što znam, a za našu reprezentaciju sam uvijek tu. Jednostavno, volim Bosnu i našu reprezentaciju, za koju ću uvijek dati maksimum kad budem pozvan - kaže Prcić.

1.660

minuta proveo je na terenu Prcić ove sezone

23

meča odigrao je u Španiji i Francuskoj

1

gol je postigao u francuskom šampionatu

Počeo u Sošou 

Prcić je nogometnu karijeru počeo u Sošou, gdje je igrao za mladi, potom drugi te prvi tim. U julu 2014. za milion eura prešao je u Ren iz kojeg je išao na posudbe u italijanske ekipe Peruđu i Torino.

Kao slobodan igrač je u avgustu prošle godine iz Rena otišao u Levante. Od januara je na posudbi u Strazburu. Sa španskim klubom je pod ugovorom do 30. juna 2021. godine.

2,5 

miliona eura iznosi tržišna vrijednost Prcića, prema Transfermarktu


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.