NOGOMET

Rumun koji je volio Bosance: Ma, kakvo ovo danas, nađite nekoga ko dribla kao što je Almir Turković...

Turković iz zlatnog perioda Osijeka: Osvajač Kupa iz 1999. imao je neponovljivu generaciju

A. Ču.

23.4.2019

Osvajao je Rabuzinovo sunce s Osijekom, Dinamom i Rijekom i proveo deset godina u Hrvatskoj, čiji jezik govori tečno. Dumitru Mitu jedan je od legendi hrvatskog fudbala, a u intervjuu za Index.hr osvrnuo se na period kada je igrao zajedno s Almirom Turkovićem u Osijeku. 

Bilo je to krajem prošlog i početkom ovog stoljeća kada je Osijek imao najbolju ekipu ikad.

Osvajanje kupa 1999. je Osijekov najveći uspjeh od samostalnosti, veći čak i od onog otprije dvije godine, kad je Zekićeva ekipa izbacila slavni holandski PSV u kvalifikacijama za Evropsku ligu, smatra Mitu.

- Mi smo četiri godine igrali Kup UEFA. Pa u napadu su igrali Turković i Bubalo, lijevi bočni bio je Beširević, desni Prišć. Tu su još bili Ergović i Vuica. Mi smo se tada borili s Dinamom za prvo mjesto, bili smo jesenski prvaci. Današnji Osijek nije ni blizu Dinama, ima 25 bodova manje. Daleko od toga da to nije dobra ekipa, ali ne mogu se usporediti s nama. Mi smo dobili AEK koji je tada bio jak i Rapid sa Savićevićem na terenu - kazao je Mitu i onda poentirao:

- Dajte mi jednog igrača koji igra i dribla kao Almir Turković. Ma nema šanse. Kažem, nije da to sada nije dobro, daleko od toga, ali je neusporedivo - njegove su riječi.

Prije 15 godina bio je na pragu reprezentacije Otta Barića, zbog čega je izvadio i hrvatski pasoš, uz izjavu da se osjeća kao pravi Hrvat.

- Tako sam tada osjećao, dobio sam i državljanstvo uostalom. Imam hrvatski i rumunski pasoš putovnicu. Deset godina sam živio u Hrvatskoj i osjećao sam se jako dobro. Nisu me zvali na kraju iz Hrvatske, ali da jesu, prihvatio bih poziv - kazao je Mitu, koji danas, sa 44 godine, igra za jednog petoligaša, osim što svake sedmice igra i prvenstvo u malom fudbalu.

Mitu se, osim o Turkoviću, pohvalno izrazio i o fenomenalnom treneru Dinama Nenadu Bjelici, s kojim je igrao jednu sezonu u Osijeku.

- Igrali smo u Osijeku tu jednu godinu, on je bio OK. Ja sam bio u klapi s Turkovićem i Beširevićem, voljeli smo izaći, a Bjelica je bio više porodični čovjek kakvih je u Osijeku još bilo. Ali kad bi izašao, uvijek bi se smijali. Bio je miran dečko - sjeća se Mitu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.