LIGE PETICE

Navijači zabrinuti: Sve manje neizvjesnosti u nacionalnim prvenstvima

Konkurentnost na niskom nivou

Lige petice: Nezanimljive utrke za titulu. Ilustracija

sportske.jutarnji.hr

20.5.2019

Prvi put u historiji evropskog nogometa naslovi prvaka odbranjeni su u svakoj od liga petice.

I dok su utrke za titulu u Francuskoj (PSG), Španiji (Barcelona) i Italiji (Juventus) bile sve samo ne zanimljive, odluka o prvaku u engleskom i njemačkom prvenstvu čekala se do posljednjih minuta posljednjeg kola.

Mančester siti prošle je sedmice pobjedom protiv Brajtona (4:1) u posljednjem kolu sačuvao bod prednosti ispred drugoplasiranog Liverpula i odbranio titulu. Istu stvar - osim što je u pitanju bila prednost od dva boda u odnosu na Borusiju - napravio je i Bajern Minhen, koji je pregazio Ajntraht 5:1.

Sudeći prema uzorku od posljednjih šest ili sedam sezona, ovako nešto moglo bi se početi događati većom frekvencijom. 

Naime, Bajern je došao do sedme uzastopne titule. Juventusu je, pak, ovo bio osmi naslov prvaka u nizu, dok je PSG u Francuskoj bio prvak u posljednjih šest od sedam sezona.

Također, Siti je u posljednjih osam sezona do naslova došao četiri puta, dok je u Španiji teško zamisliti da u bližoj budućnosti neko po tom pitanju ozbiljnije ugrozi Barcelonu ili madridski Real. Barcelona je u posljednjih jedanaest sezona Primeru osvajala u čak osam navrata.

Međutim, formalno se ista stvar već jednom dogodila. Posljednji put bilo je to tokom sezone 2005./2006. Barcelona, Čelsi, Bajern, Lion i Juventus odbranili su titule u nacionalnim prvenstvima. Ali, nakon završetka sezone, u Italiji se dogodio "Calciopoli", skandal u kojem je razotkriveno namještanje utakmica u Seriji A i Seriji B.

Juventus je teško kažnjen - prvenstvo koje se odigralo sezonu ranije retroaktivno je proglašeno prvenstvom bez osvajača, dok je titula u sezoni 2005./2006. nakon svega dodijeljena Interu.

Navijači su zabrinuti. Ukratko, očito je da je nivo konkurentnosti unutar okvira nacionalnih prvenstava na historijsko niskom nivou, a imajući na umu velike razlike u količinama finansijske moći između najbogatijih i najsiromašnijih klubova, na tom će nivou vjerovatno ostati barem još neko vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.