LIGA EVROPE

Londonski derbi u srcu Azerbejdžana

Šansu da osvoji evropski trofej ima naš reprezentativac Sead Kolašinac

Arhiv

N. DEMIROVIĆ

29.5.2019

Jednima će to biti spas sezone, drugima samo još jedan udarac na sušnu godinu. 

Za klubove ranga Arsenala i Čelzija sezona bez trofeja zaista je promašena, pogotovo zato što bi za "Tobdžije" gubitak večerašnjeg finala Evropske lige u azerbejdžanskom Bakuu značio i kraj nadanja da mogu izboriti mjesto u elitnoj Ligi prvaka.

Kladionica MOZZART na pobjedu Arsenala nudi kvotu 2.30, na remi 3.30, a na pobjedu gosta 3.00.

Nije lako 

Dodatnu težinu susretu daje i činjenica da će u finalu igrati veliki gradski rivali iz Londona.

- Prva ideja koju sam morao prenijeti igračima ove sezone je da u svako takmičenje idemo maksimalno. Neki su smatrali da Liga Evrope nije nšto što treba preferirati, ali ja sam odlučivao koga odmarati i u kojem takmičenju.

Sada smo tu, u finalu jednog velikog takmičenja, i to nam je veliko zadovoljstvo. Možemo učiniti nešto važno za klub i spremni smo da damo sve od sebe kako bismo uspjeli u tome - naglasio je Unaj Emeri (Unai Emery), šef struke Arsenala.

Finale u Bakuu posljednja je prilika da se ove sezone i jedan bosanskohercegovački reprezentativac domogne evropskog trofeja. Sead Kolašinac najavljen je za startnih 11 u sastavu Arsenala. 


Lijevi bočni igrač trenirao je u posljednja dva dana prema posebnom režimu zbog povrede koju je zadobio u revanšu polufinala protiv španske Valensije.

Zbog toga u posljednjem kolu engleske Premijer lige, protiv Barnlija, nije bio na travnjaku. Svi se, ipak, nadaju da će večeras biti potpuno spreman.

Agresivna igra

Strateg Čelzija Mauricio Sari (Maurizio Sarri) očekuje otvorenu utakmicu. Kao najveću opasnost po svoju mrežu vidi napadače "Tobdžija" Aleksandra Lakazeta (Alexandre Lacazette) i Pjer-Emerika Obamejanga (Pierre-Emerick Aubameyang).

- Arsenal je agresivan i sposoban da svaku ekipu pritisne na protivničkoj polovini tako da protiv njih nije lako igrati. Mi smo imali cilj da u Ligu prvaka odemo kroz prvenstvo, nismo htjeli da ovo finale bude utakmica za Ligu prvaka i u tome smo uspjeli. Sada igramo finale koje je uvijek važno i mislim da zaslužujemo ovaj trofej - rekao je Sari.

Kuriozitet je da će finale u Azerbejdžanu početi tek u 23 sata po tamošnjem vremenu (21 sat po našem), a ova utakmica donijela je i navijačima mnoštvo problema zbog transporta. U Baku nije otputovao ni armenski veznjak u redovima Arsenala Henrih Mhitarjan (Henrikh Mkhitaryan) zbog zategnutih političkih odnosa između Azerbejdžana i Armenije.

Arsenala i Čelzija traje čak 112 godina, jer su prvi međusobni meč odigrali još 1907.

Od rivalstva klubova jače je, ipak, ono navijačko pa su tako pristalice Arsenala u jednoj anketi upravo Čelzi izabrali za klub koji najviše mrze.

Kvote za online igru te čekaju u Mozzartu! Registriraj se na sajtu, uplati na račun (putem Klikera, xBona, banke ili na drugi način) i pridruži se pobjednicima!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.