NOGOMET

Znate li ko je čuvao "ušati" pehar Johanu Krojfu u Beogradu i zašto su izabrali baš njega

A. Ču. / Avaz.ba

30.5.2019

Na današnji dan 30. maja 1973. godine na stadionu Crvene zvezde, pred 90.000 gledalaca, odigrano je 18. finale Kupa evropskih šampiona. 

Amsterdamski Ajaks je golom Džonija Repa, postignutim u 5. minuti, pobijedio Juventus iz Torina sa 1:0 i treći put, uzastopno, postao najbolji klub Evrope!

Jedan detalj s ove utakmice posebno je interesantan, a zapazio ga je i objavio novinar Blica Zvonimir Čiča, koji je na toj utakmici dohvaćao lopte. 

“Ušati” pehar Krojfu i drugovima je, na centru igrališta, na današnji dan čuvao niko drugi do četvrta Zvezdina zvijezda Vladimir Petrović Pižon! 

Pižon je na dan odigravanja ove utakmice imao nepunih 18 godina (rođen 1. jula 1955. godine), a samo devet mjeseci prije te utakmice debitirao je za Crvenu zvezdu u prijateljskoj utakmici protiv Reala, postigavši dva gola u pobjedi od 4:1. Bilo je to 15. avgusta 1972. 

- To govori o još jednom nevjerovatnom pedagoškom potezu tadašnjeg trenera Crvene zvezde Miljana Miljanića, koji Pižona, koji je već dao Realu dva gola, postavlja za čuvara pehara, da gleda Krojfa izbliza i da, prije vremena, visoko ne poleti - napisao je Čiča.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.