KARIJERE

Selma Sejdić: Sudim muški i kažnjavam strožije nego kolege

Za nju je nogomet sastavni dio života i ono bez čega ne može

Jasmin Alibegović

2.6.2019

Selma Sejdić:  Od malena uz loptu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Nogomet je u javnosti poznat kao najvažnija sporedna stvar na svijetu, a nogometne sutkinje sve su češća pojava na nogometnim terenima širom svijeta pa tako i u našoj državi. Jedna od onih koja se bavi ovim izuzetno zahtjevnim poslom je mlada Gradačanka Selma Sejdić (19). Za nju je nogomet sastavni dio života i ono bez čega ne može.   

Od malena uz loptu 

- Ljubav prema nogometu kod mene je prisutna otkako znam za sebe. Od malena sam bila aktivna i sportski nastrojena, a kako nije postojao ženski nogometni klub u Gradačcu, prvo sam bavila odbojkom. Igrala sam odbojku tri godine za naš gradski klub, ali nažalost to nije bilo to, trebalo mi je nešto više - kaže Selma.

Kada je imala 13 godina osnovnan je ŽNK Gradačac u koji se odmah učlanila.

- Na početku se nismo odmah takmičile, već smo samo igrale prijateljske utakmice. Poslije smo se spojili s NK Zvijezda Gradačac i postali smo prva gradska ženska selekcija. Naravno, to je onda bilo dosta ozbiljnije i ušli smo u borbu u 1. Federalnoj ligi BiH. Također, takmičile smo se u grupi seniora gdje smo bile najmlađa ekipa u tom rangu - ističe naša sagovornica.

Nažalost, Selmina igračka karijera na poziciji krila, zbog teške povrede koljena nije trajala onoliko koliko je željela.

- Borila sam se zaista dugo s povredom, da bi mi u decembru 2016. godine operiran meniskus lijevog koljena te su mi ugrađeni umjetni križni ligamenti, obzirom da su moji bili potrgani do te granice da se više nisu mogli pokrpiti - priča nam mlada Gradačanka.

Očevim stopama

Kako je nogomet ono bez čega ne može, Selma se posvetila suđenju. Pravdu je počela dijelti nakon svoje prve povrede, tačnije sa nepunih 16 godina. Za njen ulazak u svijet suđenja zaslužan je njen otac Enir, koji je arbitar preko dvije decenije i koji danas sudi 2. Federalnu ligu BiH. 

- Postala sam prva i najmlađa sutkinja u našoj općini. Uspjela sam nagovoriti i prijateljicu, tadašnju saigračicu, da mi se pridruži u suđenju gdje se nedugo nakon mog pojavljivanja pridružuje i ona te općina Gradačac broji dvje ženske sutkinje do danas - riječi su ove sjajne djevojke.

Selma ima zvanje kantonalnog sudije B liste, odnosno mahača, a od iduće sezone trebala bi početi dijeliti pravdu u 1. ligi.

- Smatram da moram dati duplo više nego ostali da bih održala tu reputaciju koju je postigao moj otac samim time što je jako dugo u ovom sportu te je pojam jednog izuzetno kvalitetnog sudije. Poznaju ga i mnogi klubovi kojima ja danas sudim te za njega čujem samo riječi hvale i osjećam da ja kao njegova kćerka trebam to da opravdam - kaže Selma, koja se zajedno sa svojim ocem priprema za ispunjavanje sudijskih normi.

Selma s ocem Enirom. Privatni album

Voli adrenalinske utakmice 

Opredijelila se da pravdu dijeli striktno muškarcima.  

- Kod muških selekcija igra je dosta intenzivnija. Žene igraju također jak nogomet, ali na dosta kulturniji način, što meni nažalost, ne odgovara jer sam ja više tip koji voli adrenalinske utakmice - podcrtava mlada sutkinja.

Prema riječima naše sagovornice, ženski nogomet u BiH je uznapredovao.

 - Djevojke su sve više cijenjene kako kod gledalaca tako i kod vrhunskih trenera koji se prihvataju upravo ove selekcije. Predrasuda naravno ima, uvijek će ih i biti ali na to se ne smije osvrtati ni jedna djevojka koja želi napredovati i opstati u ovom sportu - naglašava Selma.

Pritisak publike kao motivacija

Na terenu je doživjela puno pozitivnih, ali i negativnih iskustava. To ju nije spriječilo da radi ono što najviše voli.

- Većinu pogrdnih i zaista ružnih komentara primam od strane publike ali na to se čovjek ne smije i ne treba osvrtati jer ne dijeli nas bez razloga ograda. Trudim se ostati maksimalno fokusirana i donijeti što pravedniju odluku bez obzira na pritisak. Pritisak od publike daje mi još veću motivaciju da briljiram na terenu - podcrtava mlada sutkinja.

Svjesna je u koji je sport ušla te se odmah postavila s ekstremno ozbiljnim stavom.

- Žene kao sutkinje su doista atrakcija kada se pojave na terenu u "crnoj opremi" ali sam ja uspjela razgraničiti profesionalno od privatnog. Većinom sam tokom suđenja namrgođena, sudim muški te kažnjavam dobacivanja možda čak i strože nego što to rade muške kolege. To je nužno za nas kao sutkinje da bi opstale u ovom sportu te da bi nas shvatili ozbiljno - naglašava Selma.

Pozivi na izlazak

Zbog svog atraktivnog izgleda Selma na terenu mami uzdahe, ali se trudi ostati profesionalna.

- Naravno u muškoj prirodi je da dobaci nešto djevojci, dešavala su se razna simpatična dobacivanja, fine poruke nakon utakmice, čak i pozivanje na izlazak ali sa moje strane sve ostaje u profesionalno-prijateljskom odnosu jer ne želim izgubiti ugled i povjerenje - ističe zgodna sutkinja.

Osim što dijeli pravdu na terenu Selma je i zaposlena, a nije zapostavila ni obrazovanje.

- Ubrzo nakon završetka Srednje ekonomske škole, počela sam raditi za jednu špeditersku firmu te sam se našla u ulozi administratora carinskog deklaranta. Sada planiram upisati Ekonomski fakultet kao vanredni student, jer želim se istovremeno školovati i nastaviti obavljati poslovne obaveze u špediciji - govori ova svestrana djevojka.

Što se tiče suđenja, želja joj je dostići vrhunac.

- U budućnosti želim nastaviti napredovati u suđenju. Jedna od najvećih želja mi je suditi međunarodne utakmice - zaključuje mlada sutkinja.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.