NOGOMET

Pogba: Čovjeku koji me rasistički vrijeđao poklonio sam dres

Ispričao jedan događaj iz doba kad je bio igrač Juventusa

Pogba: Imao iskustva s rasizmom. AFP

Avaz Sport

13.6.2019

Na nogometnim utakmicama sve je češća pojava rasizma, a mnogi nogometaši našli su se na udaru huligana i nepromišljenih navijača. 

Zanimljivu izjavu ovih dana dao je fudbaler Mančester junajteda Pol Pogba (Paul) o njegovom iskustvu dok je još nosio dres Juventusa. 

- Da, imao sam iskustva s rasizmom. Kad vidim reakcije ostalih, promislim o tome bi li ja to napravio ili ne. Tužno je to vidjeti bilo gdje, pa tako i na nogometnim terenima. Kad navijači koji to čine u svojim ekipama imaju igrače crne rase, onda je još tužnije. Takvi ne poštuju ni igrača ni tim. Ne znam šta im je tačno u tim glavama - jesu li rasisti ili te ne mogu prihvatiti ili pak samo žele da igraš bolje. Vidim i čujem mnogo toga, ali na sve se samo nasmijem - kaže Pogba.

Veznjak svjetskog nogometnog prvaka Francuske ispričao je konkretan slučaj i iskustvo iz Serije A. 

Igrali smo protiv Fiorentine i ušao sam s klupe kad je neko počeo da oponaša glas majmuna. Pitao sam se: Zašto? Poslije utakmice dao sam mu svoj dres i svi su bili sretni i aplaudirali. Molim se za takve osobe i pokušavam objasniti ljudima da u sportu treba uživati. Razumijem da žele pobjedu svog tima, ali postoje i drugi načini za dobivanje pažnje. Napraviti nešto poput "hukanja" u 2019. godini je nisko, stvarno nisko - rekao je Pogba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.