REPREZENTACIJA

Eldar Ćivić: Mađari nikad nisu platili veću odštetu

Predstavljen je u Budimpešti kao novi lijevi bočni igrač mađarskog Ferencvaroša

Eldar Ćivić. Arhiv

Piše: G.ŠUMAR

28.6.2019

Eldar Ćivić (23), naš standardni reprezentativac, predstavljen je jučer u Budimpešti kao novi lijevi bočni igrač mađarskog Ferencvaroša. 

Sada već bivši prvotimac češke Sparte iz Praga bio je blizu transfera u zagrebački Dinamo, čak je šef stručnog štaba "Modrih" Nenad Bjelica insistirao na njegovom dolasku. Pored prvaka Hrvatske interes je pokazao i engleski Stouk, kao i još nekoliko ekipa, ali je izbor pao na slavni mađarski klub.

Zadovoljan uvjetima

- Zadovoljan sam uvjetima koje mi je ponudio Ferencvaroš pa sam potpisao ugovor na tri godine - rekao je Ćivić za "Dnevni avaz".

Nije želio da otkriva finansijske detalje njegove nove ugovorne obaveze. No, u dobro obaviještenim menadžerskim krugovima saznajemo da je Ferencvaroš za njegovu odštetu Sparti platio milion eura.

Taj podatak objavljen je i na njemačkom Transfermarktu.

- Otkrit ću vam samo da je ovo historijski, rekordan transfer Ferencvaroša. Moj novi klub nikad ranije nije platio toliko obeštećenje - kaže naš reprezentativac.

Trenutna tržišna vrijednost našeg reprezentativca, prema Transfermarktu, iznosi milion eura, što je njegova maksimalna cijena, koju drži od 30. decembra prošle godine.

- U srijedu, odmah nakon zvaničnog predstavljanja u mom novom klubu, priključio sam se ekipi, koja je na pripremama u Austriji. Od novih saigrača, znam samo jednog iz slovačke lige, ali sam uvjeren da ću se brzo uklopiti u tim.

Želim da već u prvim zvaničnim utakmicama budem starter i u top-formi kako zbog sebe, tako i zbog naše reprezentacije. Septembar i nastavak kvalifikacija za Euro 2020. su blizu, a kako ja, tako i svi moji saigrači iz državnog tima, imamo veliku želju da odemo na Evropsko prvenstvo - optimista je Ćivić.

Nove pobjede

Eldar vjeruje da će "Zmajevi" od septembra krenuti u novi pobjedonosni pohod.

- U septembru su pred nama dvije utakmice koje moramo pobijediti, Lihtenštajn kod kuće i Armenija u gostima, a onda će se u oktobru sve rješavati (BiH - Finska, Grčka - BiH, op. a.). U svakom slučaju, vjerujem u ovu našu reprezentaciju, odnosno da ćemo ispuniti cilj - rekao je Ćivić. 

Odlični fudbaler ponikao je u omladinskom pogonu tuzlanske Slobode, odakle je kao kadet otišao u Češku, u juniorski pogon ekipe Slovačko, gdje je i debitirao za prvi tim.

Od ljeta 2017. godine je u Sparti iz Praga, s tim što je šest mjeseci odigrao na posudbi u Spartaku iz Trnave, s kojim je bio prvak Slovačke.

22  utakmice odigrao je Ćivić za prašku Spartu i upisao dvije asistencije 

30 titula prvaka Mađerske osvojio je Ferencvaroš 

23  puta osvojio je Kup Mađarske Ferencvaroš te pet puta Superkup i dva puta Liga kup Mađarske. Osvojio je dva puta i međunarodni Mitropa kup i Kup sajamskih gradova


Privukla ga i Liga prvaka

Ferencvaroš je u prethodnoj sezoni uvjerljivo osvojio novu titulu prvaka Mađarske tako da će igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

- I to je jedan od razloga što sam izabrao klub iz Budimpešte - rekao je Ćivić.

Prvi protivnik u kvalifikacijama za evropsku elitu je bugarski Ludogorec.

I Sloboda dobiva dio kolača

Ćivić je bio član tuzlanske Slobode do svoje 16. godine tako da će i klubu s Tušnja, na osnovu fonda solidarnosti Međunarodne nogometne federacije (FIFA), pripasti 1,5 posto od ukupnog transfera, dok će preostalih 3,5 posto podijeliti Slovačko i Sparta. To znači da bi Sloboda trebala inkasirati 15.000 eura.

Podsjetimo, ako profesionalni igrač prelazi u drugi klub za vrijeme ugovora, pet posto od svakog obeštećenje, izuzimajući obeštećenje za treniranje koje se plaća prethodnom klubu, novi klub rasporediti će ekipama koji su tokom godina bili uključeni u treniranje igrača. Solidarni doprinos plaća se klubovima za koje je igrač bio registriran od svoje 12. do 23. godine.

Stopama Bešića

Ćivić je, kako kaže, igrao u najvećem klubu u Češkoj, a sada je došao u najveći mađarski klub.

- To je velika čast. Želim biti važan akter u uspjesima Ferencvaroša u predstojećoj sezoni. Koristan sam igrač i u odbrani i u napadu - rekao je Ćivić i dodao da s nestrpljenjem očekuje šta će mu o dolasku u Budimpeštu reći naš reprezentativac Muhamed Bešić, koji je, također, igrao za Ferencvaroš.

Eldar zna da je Bešić ostavio dubok trag u glavnom gradu Mađarske.

- Poznajem ga veoma dobro, dolazimo iz istog kraja u Bosni. Koga god sam pitao za ovaj grad i klub, čuo sam samo pozitivne stvari tako da jedva čekam da počnemo s igranjem utakmica - dodao je Ćivić.

Bjelica nezadovoljan

Transfer Ćivića pokvario je planove šefu struke zagrebačkog Dinama.

- Nezadovoljan sam što je tako ispalo - priznao je trener Dinama Bjelica.

Transfer Ćivića u Dinamo nije realiziran zbog toga što je zagrebački klub želio isposlovati posudbu. U međuvremenu, Ćivićevom menadžeru Ninoslavu Milenkoviću (bivši reprezentativac BiH) javio se Ferencvaroš i posao je brzo dogovoren.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.