BEOGRAD Viši sud izrekao kaznu

Dejanu Puzigaći 12 godina zatvora za brutalno ubistvo francuskog navijača

U presudi je navedeno da su svi osuđeni zajedno tukli Tatona rukama, nogama, palicama, bakljama i drugim čvrstim predmetima

Fena
16.07.2019 12:06

Puzigaća: U bijegu se zamonašio

Foto: Blic

Viši sud u Beogradu osudio je u utorak Dejana Puzigaću na 12 godina zatvora za teško ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona (Brice). 

Puzigaća je proglašen krivim za nasilničko ponašanje u planiranom i organiziranom napadu na navijačku grupu francuskog nogometnoga tima Tuluz.

U presudi je navedeno da je Puzigaća bio svjestan da čini nasilničko ponašanje.

Sudsko vijeće smatra da je Puzigaća sinhronizirano i planski s drugim osuđenima organizirano postupao kako bi napali navijače Tuluza.

On je, kako je naveo sud, zajedno s drugim osuđenima u tom slučaju osuđen jer je pozvao i organizirao navijačku grupu da pronađu navijače, pri čemu je Puzigaća pozvao grupu Partizanovih navijača, poznatu kao ''Rebels'', i dijelio baklje i palice.

U presudi je navedeno da su svi osuđeni zajedno tukli Tatona rukama, nogama, palicama, bakljama i drugim čvrstim predmetima.

Okružili su ga i pokušali bakljom da mu zapale lice, a pošto se okrenuo, zapalili su mu kosu. Pritisnuli su ga na metalnu ogradu na Obilićevom vijencu i onda su ga "dvojica ili trojica" bacila sa stepenica visokih oko četiri metra, navedeno je u presudi.

Jedinstveni stav odbrane je da se teško ubistvo ne može izvršiti s eventualnim umišljajem koji je u sada objavljenoj presudi ponovo dominantan u osuđujećem stavu Sudskog vijeća.

Viši sud je izrekao, nakon što je treći put ponovljeno suđenje, prvostepenu presudu za ubistvo 2009. godine.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u decembru 2018. prvostepenu presudu Višeg suda kojom je Puzigaća u maju 2018. bio osuđen na 12 godina zatvora.

Puzigaća je šest godina bio u bijegu, zbog čega je u odsustvu osuđen na 32 godine zatvora, da bi potom Apelacioni sud tu presudu smanjio na 14 godina zatvora.

Ponavljanje suđenja Puzigaći odobreno je nakon njegovog hapšenja u Grčkoj 2016. godine i izručenja Srbiji.

Tokom skrivanja Puzigaća se zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu i uzeo monaško ime Sava, a na suđenjima se pojavljivao u monaškoj mantiji.

Bris Taton (28) je prebijen 17. septembra 2009. na Obilićevom vijencu, u centru Beograda, uoči utakmice Partizana i Tuluza.

Njega je pretukla grupa navijača, a preminuo je 12 dana kasnije od zadobivenih ozljeda.

Osim Puzigaće i Đorđa Prelića, koji je nedavno pravosnažno osuđen na deset godina zatvora, svi ostali optuženi za umiješanost u Tatonovo ubistvo pušteni su iz zatvora na uvjetni otpust ili su izdržali zatvorske kazne.

Komentari

NA VRH