EKSKLUZIV

Semir Tuce odmara u Mostaru: Došlo je vrijeme da se vratim kući

Mostarske legende: Džemal Hadžiabdić, Goran Jurić, Sead Kajtaz, Enver Marić i Semir Tuce. Facebook

Piše: Goran ŠUMAR

28.7.2019

Legendarni ljevokrilni napadač Veleža Semir Tuce (55), zbog kojeg su mnogi dječaci iz Mostara, Hercegovine, ali i cijele bivše Jugoslavije, osamdesetih godina prošlog stoljeća zavoljeli fudbal, došao je na godišnji odmor u rodni Mostar.

- Došao sam prije tri-četiri dana, bit ću tu još dvije sedmice, s tim što ću malo skoknuti i do mora. Znate kako je u Mostaru, “hiljadu” stepeni, prva dva-tri dana mi se počelo mantati od vrućine. Jednostavno, preko dana ne može se izaći vani... Međutim, danas je već bolje - rekao je jučer Tuce u razgovoru za „Dnevni avaz”.

Privatni poslovi

Odvikli ste se od mostarskih vrućina, niste dolazili četiri-pet godina... 

- Baš tako. Međutim, uvijek je prelijep osjećaj doći kući... Inače, u Lucernu (Švicarska, gdje živi od 1989. godine, op. a.) trenutno završavam neke privatne stvari, nadam se da ću sve planirano uraditi, ako Bog da, ove godine, jer je vrijeme da se lagano vraćam.

U Mostar?

- Da, a gdje drugo? Uvijek sam govorio da ću se vratiti kada narastu djeca, a oni su već postali odrasli ljudi. Ne vidim više svrhu ostanka u Švici, samo moram ranije srediti neke privatne stvari.

Problemi s kukom

Kako danas živite s povrijeđenim kukom, zbog kojeg ste ranije morali završiti fudbalsku karijeru i otići u penziju?

- Dobro, operirao sam kuk prije dvije i po godine. A znate kako to ide, od te povrede te bole malo i leđa. Ali, šta je, tu je, s vremena na vrijeme dobijem neke injekcije i tako. Šta ćete, ne može drugačije.

Pod Bijelim brijegom se igra dugoočekivani gradski derbi između Zrinjskog i Veleža. Hoćete li i Vi ići na utakmicu?

- Trebao bih. Baš sam se o tome dogovarao sa Sejom (Sead Kajtaz) i Gocom (Goran Jurić). Prije svega, nadam se da će sve proći u duhu fer-pleja.

Očekujem neizvjesnu utakmicu. Derbi k'o derbi, nikad se ne zna ko će pobijediti, ali ponavljam, najvažnije je da sve prođe sportski.


Asovi na okupu 

Kao i svako ljeto, Mostar je ukrašen Veležovim legendama iz svih krajeva Evrope. 

- Mara (Enver Marić) je tu, bio je i Duško (Bajević). Tu smo skoro svi. Mara je baš organizirao jedan zajednički ručak, gde će biti i Predrag (Jurić), i Goca (Jurić), i Sejo (Kajtaz), ona cijela naša ekipa.

Uvijek je lijepo ponovo sresti stare prijatelje. Mnoge sam baš bio poželio, jer ih nisam vidio odavno. A sada, kako sam u Mostaru, svaki dan smo zajedno - prenosi Tuce.

173 

utakmice za Velež odigrao je Tuce i postigao 55 golova

16 

utakmica za mladu i A-reprezentaciju bivše Jugoslavije odigrao je Tuce i postigao četiri gola

Iz lične karte

Semir Tuce rođen je 11. februara 1964. godine. Nakon što je primijećen njegov talent, počeo je trenirati u Veležu, gdje je privukao pažnju trenera Halduna Lea Hrvića i Omera Oručevića.

Za prvi tim debitirao je 24. marta 1982. godine, kada je Pod Bijelim brijegom protiv Osijeka u 53. minuti zamijenio Vukoju. Prvi prvoligaški gol postigao je 22. maja 1983. Pod Bijelim brijegom protiv Željezničara. Kapitensku traku nosio je 51 put.

Osvajač je Kupa maršala Tita u sezoni 1985/1986. Tada je proglašen za najboljeg igrača Jugoslavije. U sezonama 1987./1988. i 1988./1989. Tuce je bio najbolji strijelac Veleža.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.