TRANSFERI

Duljević za Avaz": Gotovo je

Njemački klub će za odštetu dobiti 700 hiljada eura

Duljević: Od transfera će korist imati i Sarajevo. Arhiv

G. Š.

30.7.2019

Naš fudbalski reprezentativac iz njemačkog Dinamo Drezdena Haris Duljević (25) karijeru će nastaviti u francuskom prvoligašu Nimu.  

Klubovi su se ranije dogovorili o obeštećenju, a naš reprezentativni krilni napadač pripremama novog kluba priključit će se tokom ove sedmice. Duljević je večeras za "Avaz" potvrdio da je njegov menadžer nakon današnjih pregovora dogovorio finansijske uvjete. 

- Duljević je zatražio raskid ugovora, a premda to nije bila laka odluka, odlučili smo mu izaći ususret. On će uskoro završiti transfer sa zainteresiranim klubom - izjavio je sportski direktor Dinamo Drezdena Ralf Minge.

Njemački klub će za odštetu dobiti 700 hiljada eura.

Duljević je prije odlaska u Dinamo Drezden na Koševu proveo tri godine, od 1. jula 2014. do 4 avgusta 2017. godine, tako da će ovaj put, shodno FIFA mehanizmu solidarnosti, koristi imati i FK Sarajevo, ali i FK Olimpik te NK Čelik.

- Ako profesionalni igrač prelazi u drugi klub tokom trajanja ugovora, pet posto od svakog obeštećenja, izuzimajući obeštećenje za treniranje koje se plaća prethodnom klubu, novi klub će odbiti od ukupnog iznosa obeštećenje i rasporediti kao solidarni doprinos na klubove koji su bili uključeni u treniranje i obrazovanje igrača tokom godina. Solidarni doprinos će odražavati broj godina (obračunat pro rata ako je to manje od jedne godine) koje je igrač bio registriran u relevantnim klubovima između sezona kada je navršio 12 i 23 godine – piše u FIFA pravilniku o statusu i transferu igrača.

Prema tome, Sarajevo, Čelik i Olimpik podijelit će tih pet posto, odnosno 35 hiljada eura. Klub s Koševa će dobiti 1,5 posto od ukupnog obeštećenja (10.500 eura), Čelik 0,5 posto (3.500 eura), a Olimpik i Novi Grad, s kojim su sarajevski „Vukovi“ imali potpisan ugovor o poslovnoj saradnji, tri posto (21.000 eura).

Duljević je u prethodnoj sezoni odigrao 26 utakmica za Dinamo i postigao dva gola i ubilježio tri asistencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.