PODSJEĆANJE

Radit će zajedno prvi put u životu: Šta su jedan o drugom ranije mislili Osim i Štilić

Legendarni Željin fantazist još nije spreman da igra utakmice

Osim i Štilić: Cijene jedan drugoga. T. Saletović

Amer ČULIĆ

2.8.2019

Štilić na predstavljanju. T. Saletović

U Plavom salonu stadiona Grbavica danas je bilo neuobičajeno svečarski. Dobru atmosferu prije utakmice sa Zrinjskim stvorilo je nekoliko faktora. 

Prvo, Željo je dobio Mladost u Doboju kod Kaknja, potom je Zrinjski osigurao plasman u 3. pretkolo Evropske lige i dodatno učinio naredni meč na Grbavici naelektrisanijim za navijače (bit će to prvi ozbiljan ispit u novoj sezoni), a onda je stigla vijest da je ugovor sa Željom potpisao Semir Štilić.

Prvi je igrač koji je za neki ozbiljan novac otišao iz Želje i jedan od nekoliko onih koje navijači posebno cijene zbog njegove virtuoznosti i majstorstva.

- Igrač ovakve karijere trebao bi biti pojačanje. Mislim da nam fali igrač takvih karakteristika. Nekad znamo na sredini terena vrtiti, vrtiti i vrtiti pa nam treba neko ko će tome u pravom trenutku reći stop. Igrač kao Štilić sigurno svojim kvalitetima može pomoći timu - kazao je Osim.

Trener "Plavih" dodao je kako Štilić još nije spreman za igranje mečeva.

On još neće moći igrati bez obzira na to što je nešto trenirao tamo-vamo, vamo-tamo, lijevo-desno - kazao je Osim. 

Ono što je posebno interesantno u priči o povratku Semira Štilića jeste to da je on ovim činom opovrgnuo špekulacije koje su s istinom imale koliko je ima između Burundija i Kanarskih otoka, a to je da Osim ne cijeni Štilića pa, valjda, prema tome i obratno.

Zanimljivo je da nikad u životu njih dvojica nisu sarađivala, odnosno da Osim nije trenirao Štilića ni u omladinskim kategorijama ni kao prvotimca. U Osimovo vrijeme, Semir je bio premlad za prvi tim, a u vrijeme Štilićevih minijatura na terenu, Osim je bio u Japanu.

Nije mnogo puta Osim tokom karijere komentirao igre Štilića (mnogima je sporost bila razlog zašto su Štilićev kvalitet dovodili u pitanje), ali je jednom prilikom pričao upravo o najvećem njegovom kvalitetu - brzini razmišljanja koja nadoknađuje sve.



Tako je govorio Osim: Faksimil izdanja "Dnevnog avaza" od 12. avgusta 2011. nakon utakmice BiH - Grčka. Arhiv

Štilić je u zimu govorio o pravom potezu Željine uprave, koja je vratila Osima za trenera, "jer dobro poznaje našu ligu i zna stvoriti sistem u ekipi koji donosi uspjeh".

Danas je, pak, govorio o tome da se vratio iz "milion razloga". Prema pouzdanim izvorima, Štiliću je dosta više inozemstva.

- Bio sam vani 11 godina. Vagao sam vrijedi li ići vani ponovo na godinu ili dvije pa vraćati se. Ovo je moj klub, bilo je milion razloga zašto sam se vratio. Ostao sam dužan Želji. Nadam se da ću pružiti ono zbog čega navijači dolaze na utakmice - riječi su Štilića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.