ENGLESKA

Sutra će da gori na Enfildu, a oči će posebno biti uprte u Rahima Sterlinga

Nekadašnji igrač Liverpula procvjetao pod Pepom Gvardiolom

Sterling je postigao 18 golova u 20 utakmica. AFP

Piše: A. Ču. / Avaz.ba

9.11.2019

Svaki susret Liverpula i Sitija rađao je posljednjih sezona sve veće neprijateljstvo.

Ipak, uoči sutrašnjeg derbija engleske Premijer lige na Enfildu (17.30 sati), oči će posebno biti uprte u Rahima Sterlinga (Raheem Sterling).

Veliki pritisak

Nijedan fudbaler ne osjeća veći pritisak pri povratku na Enfild. Situacija je sada još složenija s obzirom na to da se profilirao u glavnog čovjeka u ekipi trenera Pepa Gvardiole (Pep Guardiola).

Sterling je postao slavan kao tinejdžer u sezoni 2013/2014, kad je Liverpul propustio da se dokopa naslova prvaka. Dvije godine poslije, napustio je klub.

Sterling je procvjetao pod Gvardiolom u Sitiju. Za to vrijeme, Liverpulovo čekanje na naslov proteglo se na 30 godina.

I, što je zanimljivo, Sterling je otišao samo tri mjeseca prije nego što je Jirgen Klop (Jurgen Klopp) oživio “Redse” nakon sezone u kojoj su završili šesti, 17 bodova iza Sitija. Liverpul je i u narednim godinama ostajao iza Sitija, ali se do prošle sezone razlika smanjila na samo bod. “Redsi” u naredni veliki okršaj ulaze s vrha tabele i sa šest bodova prednosti.

Mnogo pomaže

Sterling je za klub i reprezentaciju već postigao 18 golova u 20 nastupa, uključujući i svoj prvi protiv Liverpula, kad je aktuelni prvak Siti u avgustu osvojio Superkup.

- Sve zasluge pripadaju njemu. Fizička sprema mu je nevjerovatna. Snažan je već dan nakon utakmice, mogao bi odmah igrati drugu utakmicu. Može igrati s obje strane, brz je, defanzivno nam mnogo pomaže i zato je izvanredan – kazao je Gvardiola nakon het-trika protiv italijanske Atalante u trećem kolu Lige prvaka.

Sterlingova prisutnost na oba kraja terena bit će ključna ako Siti misli zaustaviti Liverpul i nanijeti mu prvi prvoligaški poraz na Enfildu od aprila 2017. Među „Građanima“ neće biti stopera Ejmerika Laporta (Eymeric Laporte), dok je golman Ederson upitan.

Napad će, vjerovatno, biti najbolji način odbrane za goste, ali će Sterling, također, biti primoran da pazi na jednog od najjačih bekova svijeta Trenta Aleksander-Arnolda (Alexander-Arnold).

On je, otkad je prešao u Mančester, osvojio pet trofeja i mnoge pohvale, ali na Enfildu nikad nije ni zabio gol niti pobijedio

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.