ENGLESKA

Enfild je postao neosvojiva tvrđava: Liverpul nastavio nestvarni niz u Premijer ligi

Zvijezde Liverpula Van Dajk i Mane slave još jednu pobjedu. AFP

Piše: E. J. / Avaz.ba

12.11.2019

Liverpulov nevjerovatni niz na Enfildu nastavio se i nakon nedjeljne pobjede u velikom derbiju engleske Premijer lige nad aktuelnim prvakom Mančester sitijem (3:1).

Ekipa njemačkog stručnjaka Jirgena Klopa (Jurgen Klopp) pretvorila je svoj stadion u neosvojivu tvrđavu kad je riječ o domaćem prvenstvu, na kojem nije izgubila čak 46 susreta Premijer lige zaredom!

Od aprila 2017. godine traje nepobjedivost “Redsa” na Enfildu, s kojeg je puni plijen posljednji odnio tim Kristal palasa (2:1).

Nokaut za prvaka

To znači da je Liverpul skoro dvije i po sezone bez domaćeg poraza, a tokom ove impresivne serije upisao je 36 pobjeda i deset neriješenih mečeva, prenosi portal Talksport.

Fabinjo (Fabinho), Mohamed Salah i Sadio Mane nokautirali su golovima “Građane” u prvih 50 minuta susreta. Jedini strijelac za goste bio je Bernardo Silva (78).

Učinak Liverpula u tekućoj premijerligaškoj sezoni. AFP

S obzirom na to da je Liverpul, inače aktuelni evropski prvak, domaći naslov posljednji put osvojio još davne 1990., a da mu je prošle sezone trofej u Premijer ligi izmakao samo za jedan bod, postavlja se pitanje mogu li “Redsi” izdržati ovaj psihološki pritisak nakon previše padova u prošlosti.

Negativan pristup 

- Mnogi kažu da sada samo možemo izgubiti. To je negativan pristup. Pritisak još ne postoji. Možda će i on doći, ali na nama je da radimo, da damo sve od sebe i da vidimo šta će se desiti - rekao je Klop, čiji je tim u posljednjem 21 ligaškom susretu, računajući i prošlu sezonu, izgubio samo dva boda.

Poraženi Siti nalazi se tek na četvrtom mjestu nakon 12 kola, sa 25 bodova, devet manje od lidera (drugo i treće mjesto dijele Lester i Čelzi sa po 26).

No, trener Pep Gvardiola (Guardiola) neće tek tako predati krunu...

- Pred nama je još sedam mjeseci. Ukoliko Liverpul osvoji titulu, prvi ću mu čestitati. No, borit ćemo se do kraja - rekao je slavni španski stručnjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.