ASOVI

Možemo iznenaditi "Azure" u Zenici: Mediji u Italiji uvijek traže više i bolje

Jozić: Mančini će dati šansu nekolicini igrača iz drugog plana. Arhiv

Piše: G. Š. / Avaz.ba

13.11.2019

Davor Jozić, nekadašnji standardni reprezentativac bivše Jugoslavije iz druge šampionske generacije Fudbalskog kluba Sarajevo (sezona 1984/1985), danas je direktor Akademije italijanske Čezene.

U ekskluzivnom intervjuu za “Dnevni avaz“ Jozić nam je prenio informacije iz tabora „Azura“, koji u petak gostuju reprezentaciji Bosne i Hercegovine na zeničkom Bilinom polju.

Ostvarili cilj

- Zbog toga što je nekoliko igrača povrijeđeno, Marko Verati, Leonardo Spinacola i Domeniko Berardi uopće neće konkurirati za tim, ali i zbog činjenice da su već ostvarili cilj, Roberto Mančini dat će šansu nekolicini fudbalera iz, da tako kažem, drugog plana - prenosi Jozić (59) te dodaje:

- Atmosfera u italijanskom taboru je, inače, dosta opuštena. Još ne znaju šta ih čeka u Zenici.

Ekipa iz, kako kažete, opuštene atmosfere, bez pritiska, može pružiti i najbolju partiju?

- Da, posebno kad se radi o reprezentativnim selekcijama. Tu nikad nema nekog velikog opuštanja.

Također, takozvani igrači iz drugog plana uvijek mogu biti opasni, jer će sigurno zagristi i boriti se do posljednjeg atoma snage da izbore mjesto startera. Svi igrači hoće da budu prvotimci, dokazuju se... S te strane ili što se toga tiče, ne treba očekivati neko (pre)veliko opuštanje.

Kako naša reprezentacija treba igrati protiv Italijana, napasti, čekati šansu iz tranzicije ili (polu)kontre... 

- Treba pobijediti... A sad, možeš ti izabrati koju god hoćeš taktiku, ali je jedino što se piše ili pamti rezultat.

Mislite da naš državni tim može zaustaviti pobjedonosni pohod novog, probuđenog italijanskog tima?

- Zašto ne, vratite se samo na utakmicu u Torinu (2:1 za domaće – op. a.). Italijani su dosta brzi, nezgodni... ali mogu se pobijediti. Naravno, bit će teško. Novi trener, odnosno selektor, napravio je novi ambijent. Kao ekipa, već su se stabilizirali, jer njihovi mladi igrači dobro igraju. No, na njih je ovdje uvijek veliki pritisak, jer mediji i javnost uvijek traže više.

U Italiji, inače, kako god ti odigraš, mediji traže više, bolje... Zbog toga nikad nema velikog opuštanja. Uvijek moraš dati 100 posto ili slijedi salva negativnih kritika... To ti je tako ovdje. Inače, u fudbalu nema minulog rada.

Mančini ima jaku konkurenciju za tim tako da “nema zime”.

Neugodni igrači

- Da, dosta su dobri i spomenuti, takozvani igrači iz drugog plana. Svi igraju ovdje u prvoj ligi tako da su u formi.

Gdje su Italijani najopasniji?

- Kao ekipa, veoma su čvrsti. Teško im je dati gol, što je standardno za sve italijanske ekipe, ali Mančini sada, također, traži da igraju, da imaju posjed i držanje lopte. Ako su u mogućnosti, uvijek pokušavaju ići na brze kontranapade, a ako nisu, kroz posjed traže šansu.

Koja je glavna snaga nove, Mančinijeve reprezentacije Italije?

- Pokretljivost, posebno prema naprijed. To su sve brzi, okretni i neugodni igrači za čuvanje. S druge strane, nazad su čvrsti, iskusni. No, znate kako to ide u današnjem fudbalu, može se svašta desiti. Mančini je, u svakom slučaju, dobro složio tim, koji je odlično izbalansiran na svim pozicijama. Italijani sigurno neće ni potcijeniti, ali ni precijeniti Bosnu i Hercegovinu. Igrat će svoju igru.

Stabilizacija kluba

Jozić trenutno, kao šef Akademije Čezene, radi samo s omladincima.

- S druge strane, prvotimci su trenutno u trećoj ligi (nakon velikih problema s finansijama prethodnih godina, op. a.). Cilj je stabilizirati se tu, a onda za godinu-dvije krenuti u borbu za povratak u drugu ligu. To je neka trenutna realnost - rekao je Jozić.

Mladi su naša budućnost

Nekadašnji as kluba s Koševa, ali i Čezene i Specije te meksičkog Kluba Amerika, dolazi svake godine u rodni Konjic.

- Ne mogu doći prije ljeta, standardno. Sad imam dosta posla s klincima. Hodam po Italiji i tražim igrače koji su rođeni 2012. godine. Mladi su naša budućnost - rekao je Jozić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.