KVALIFIKACIJE

Hadžibegić nakon debakla na Vembliju: Napravili smo kardinalne greške, moram preuzeti odgovornost

Hadžibegić čestita engleskom selektoru Geretu Sautgejtu. AFP

Piše: G. Š. / Avaz.ba

16.11.2019

Reprezentacija Crne Gore našeg stručnjaka Faruka Hadžibegića poražena je na londonskom Vembliju od Engleske rezultatom 0:7 u posljednjem kolu kvalifikacija za UEFA-in Euro 2020.

Jubilarni meč

Englezi su pobjedom ovjerili plasman na završni turnir Evropskog prvenstva 2020. kao prvoplasirana reprezentacija grupe A. „Gordi Albion“ je, ujedno, trijumfom nad Crnogorcima obilježio veliki jubilej – Englezi su odigrali hiljaditi meč u historiji nacionalnog tima i prva su selekcija koja je došla do četverocifrenog broja odigranih mečeva.

- Teško mi je, rezultat je mnogo težak - rekao je Hadžibegić nakon svog petog meča na kormilu Crnogoraca, a četvrtog kvalifikacionog.

- Moramo čestitati Englezima na profesionalnom odnosu i kvalitetu koji imaju. Nije bilo potrebno da im mi damo nekoliko poklona kod dva-tri gola, plus autogol.

Crna Gora je u Londonu doživjela najteži poraz u 13-godišnjoj historiji.

- Napravili smo kardinalne individualne greške i to je protivnik iskoristio. Moram prihvatiti i vlastitu odgovornost, nema razloga da se krijem, takav je sport. Žao mi je, nisam očekivao ovako visok rezultat, mislio sam da možemo bolje proći, ali to je u ovom momentu naša stvarnost - konstatira naš stručnjak.

Znatno oslabljeni

Hadžibegić ističe da bi njegov tim sigurno bolje prošao da je bio kompletan. Naime, Crnogorci su meč u hramu fudbala odigrali bez deset standardnih igrača - Stefana Savića, Stevana Jovetića, Žarka Tomaševića, Adama Marušića, Nebojše Kosovića, Marka Bakića, Aleksandra Šćekića, Vukana Savićevića, Marka Jankovića i Luke Đorđevića.

- Vjerovatno bismo i tada izgubili, ali nije isto igrati sa Savićem, Jovetićem i ostalima koji nisu bili tu. Englezi imaju dobru ekipu i sjajan moment, dok je kod nas potpuno drugačije. Da smo bili kompletniji, bilo bi više iskustva i ne bi se napravile ovakve greške. Znam da je težak moment - moram da izdržim s ovim igračima. I to će se prevazići jednog dana - optimista je selektor Crne Gore.

Samo tri boda

Crna Gora je završila kvalifikacije sa samo tri boda, a u utorak u Podgorici zatvara godinu prijateljskim mečom s Bjelorusijom.

- Lako je biti pametan i reći šta ćemo i kako ćemo, ali moramo se predstaviti odgovornošću. Nismo odgovorili kako smo trebali u Londonu i na nama je da analiziramo razloge - rekao je Hadžibegić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.