NOGOMET

Liverpul na Enfildu dočekuje Napoli: Meč odluke za Ančelotija

Tim koji je jedini porazio prvaka Evrope ove sezone prolazi tešku krizu

Ančeloti: Trener i igrači protiv gazde kluba. AFP

E. J.

27.11.2019

Napoli gostuje danas Liverpulu u petom kolu evropske Lige prvaka u meču koji bi mogao biti ključni za budućnost slavnog trenera Karla Ančelotija (Carlo Ancelotti) na klupi italijanskog velikana.  Prema Mozzart kladionici Liverpul je favorit u ovom meču. Kvota na pobjedu "Redsa" iznosi 1,38, na remi 5,00, dok je na trijumf Napolija 7,75.

Trostruki prvak Evrope kao trener u Napulju prolazi teške dane. 

Haos u Napulju

Pobjeda na startu elitnog takmičenja nad aktuelnim prvakom Evrope Liverpulom (2:0), kojem je to jedini poraz u sezoni, odavno je zaboravljena. Loša serija rezultata i tek sedmo mjesto u Seriji A izazvali su haos u klubu.

Predsjednik Aurelio De Laurentis (Laurentiis) naredio je ekipi da provede sedmicu u karantinu nakon prvenstvenog poraza od Rome ranije ovog mjeseca, ali su se Ančeloti i igrači oglušili na ovaj zahtjev.

De Laurentis je potom zaprijetio da će prodati kompletnu ekipu i kazniti igrače zbog ove pobune, odnosno "odrezati" im četvrtinu mjesečne plaće, što će ih koštati ukupno 2,5 miliona eura.

Najgore je prošao Brazilac Alan, koji je nakon rasprave sa predsjednikovim sinom Eduardom De Laurentisom ostao bez pola plaće (200.000 eura). Klub je naredio i zabranu izjava za medije, što je Ančeloti ipak morao prekršiti zbog propisa Lige prvaka.

- Nismo zadovoljni igrama i učinkom, ali je istina da smo zaslužili više bodova i više sreće u mnogim mečevima. Situaciju moramo posamtrati hladne glave - rekao je Ančeloti kojem bi pobjeda na Enfildu osigurala osminu finala Lige prvaka.

Barca na ispitu

No, u odnosu na prvi međusobni meč dva rivala, Liverpul je dostigao vrhunsku formi i ima osam bodova prednosti kao lider engleske Premijer lige, dok je Napoli potonuo na minus 15 u odnosu na vodeći Juventus u Italiji. 

Dodatni problem za aktuelnog viceprvaka Italije jeste povreda kapitena Lorenca Insinjea (Lorenzo Insigne), koji će vjerovatno propustiti današnji duel.

Iako vodi u grupi B Lige prvaka, kao i u prvenstvu Španije, ni u Barceloninoj svlačionici ne cvjetaju ruže. 

Prvi put u sezoni Barca je prošlog vikenda na teren izvela zajedno četiri najjača napadačka aduta (Lionel Mesi, Luis Suarez, Usman Dembele, Antoan Grizman).

No, pobjedonosni gol za pobjedu nad skromnim Leganjesom (2:1) pao je tek nakon izlaska 120 miliona eura vrijednog ovogodišnjeg pojačanja Grizmana (Griezmann), što je doatno pobudilo sumju u opravdanost ove investicije. 

Barci je danas pobjeda protiv Borusije Dortmund praktično imperativ, jer sve drugo nosi neizvjesnost uoči posljednjeg kola i gostovanja zahuktalom milanskom Interu u borbi za prva dva mjesta koja vode u osminu finala. 

Raspored 

DANAS: Valensija - Čelzi (19 sati), Zenit - Lion (19), Barcelona - Borusija Dortmund (21), Genk - Salcburg (21), Lil - Ajaks (21), Liverpul - Napoli (21),

Lajpcig - Benfika (21), Slavija Prag - Inter (21).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.