ZMAJEVI

Sjećanje na Suvada Katanu

Katana: Za našu reprezentaciju odigrao 10 utakmica. Arhiva

Piše: Avaz.ba

8.1.2020

Na današnji dan prije 15 godina umro je nekadašnji fudbalski reprezentativac BiH Suvad Katana.

- Prođe 15 godina... Hvala ti, Sutko, na svakoj sekundi, svakoj minuti, svakoj kapi znoja. Hvala ti, Sutko, hvala - napisao je na svom Facebook zidu nekadašnji kapiten naše reprezentacije Emir Spahić

Suvad Katana rođen je 6. aprila 1969. godine u Delijašu kod Trnova, a odrastao je u Sarajevu, gdje je i počeo trenirati fudbal u pionirima Željezničara. U sezoni 1987/88. debitirao je za prvi tim protiv Crvene zvezde... Za Željezničar je nastupao sve do početka agresije na BiH. Skupio je 112 nastupa i postigao tri gola, prije odlaska u prvo u Genk, a potom i Gent, Anderleht i Lokeren. Također, bio je član i Adanaspora, a za našu reprezentaciju je odigrao 10 utakmica. Karijeru je okončao 2004., a umro je u 36. godini usljed srčanog udara.

- Moj je Suvad umro s neostvarenom željom da trenira djecu na Grbavici. Samo je o tome razmišljao kada smo pravili planove nakon završetka njegove igračke karijere. Ostali smo u Belgiji još nekih pola godine, a onda je Suvad rekao: “Azra, pakuj se, idemo u Sarajevo! Bit će za mene valjda nekog posla u Želji. Želio bih trenirati djecu.” Eto, smrt ga je pretekla, nije stigao ni ljudima iz Želje prenijeti svoja razmišljanja. Nije mu se žurilo. Nakon desetak dana, moj je Suvad zauvijek otišao - priča Suvadova supruga Azra, a prenosi web-stranica FK Željezničar.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.