INTERNACIONALCI Igrač kineskog kluba poručuje

Nogometaš Sandi Šahman iz Šangaja: Bosanci i Hercegovci mogu mnogo naučiti od Kineza

Nisam se nimalo pokajao

Avaz.ba
18.01.2020 13:15

Šahman: Već tri godine u Kini

Foto: Društvene mreže

Koferi profesionalnih nogometaša uvijek su spakovani. Sastavni dio njihovog posla danas je stalna promjena klubova, tako da pojedini igrači u karijeri promijene i desetak timova.

Zanimljiv nogometni put imao je i Sandi Šahman, bosanskohercegovački nogometaš rođen u Hamburgu, koji je već tri godine stanovnik Kine. Prije transfera u najmnogoljudniju zemlju na svijetu Šahman je igrao u Iranu, Iraku, Saudijskoj Arabiji i Kataru. Trenutno je član Šangaj FA, koji igra u drugoj ligi.

– Ni u najluđim snovima nisam mogao pomisliti da ću igrati nogomet u Kini. Ipak, nisam se nimalo pokajao. Nogomet u Kini iz godine u godinu napreduje i klubovi sve više ulažu u razvoj, posebno u omladinske škole. Zbog toga dovode provjerene nogometne stručnjake, a zvučnim nogometnim zvijezdama dodatno populariziraju nogomet. Ugovor imam do 2021. godine. Nije isključeno da klubu produžim vjernost i nakon što okačim kopačke o klin, da ostanem raditi kao trener – kaže 32-godišnji Šahman i ističe veliku podršku predsjednika Šeng Mao Vua i menadžera Ji Rena.

Iako je tri godine stanovnik Šangaja, ovaj grad svaki dan iznova ga fascinira.

- Zahvaljujući nogometu, putovao sam širom svijeta, ali moram priznati da je Šangaj nešto posebno. Sa više od 26 miliona stanovnika on je najveći grad u Kini, te najnaseljeniji grad na svijetu. Impresionira me kako su ljudi ljubazni prema meni kao strancu na poslu i u privatnom životu i impresivno je kako grad stalno raste bez pauze. Mislim da bi Bosanci i Hercegovci mogli mnogo naučiti od Kineza. Za njih ništa nije nemoguće. Kod nas se kilometar puta gradi mjesecima i godinama, a kod njih za taj period naprosto izniknu novi kvartovi grada s novim neboderima i stotinama hiljada stanovnika. To je stvarno fascinantno. U početku su mi najveći problem bili jezik i ishrana, ali i to je sada prošlost i više mi ne treba profesionalni prevodilac. Mnogo je ljepše sada kada se fino razumijem sa saigračima i trenerima, tako da sam jako zadovoljan. Sada razumijem i šale na kineskom - kaže Sandi Šahman.

  • Šahman: Šangaj je nešto posebno
    Šahman: Šangaj je nešto posebno Foto: Društvene mreže

Komentari

NA VRH