KORONAVIRUS

Doktor Reuf Karabeg za "Avaz": Neće biti uvjeta za nastavak prvenstva

Karabeg: U ovakvim epidemiološkim uvjetima vjerovatno će biti odgođeno i Evropsko prvenstvo 2020.. Arhiv

Piše: G. Š. / Avaz.ba

17.3.2020

Profesor dr. Reuf Karabeg, dugogodišnji šef medicinskih timova naše fudbalske reprezentacije i FK Sarajevo, konstatira da odigravanje utakmica baraža za Euro 2020. u prvobitno predviđenom terminu, zbog pandemije koronavirusa, nije realno.

„Zmajevi“ su 26. marta u Zenici protiv reprezentacije Sjeverne Irske trebali početi dodatne kvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo 2020., a u slučaju pobjede u odlučujućem, finalnom meču čekali bi pobjednika duela Slovačka – Republika Irska.

Krizna situacija

- U ovakvim epidemiološkim uvjetima vjerovatno će biti odgođeno i Evropsko prvenstvo 2020. Moj eksplicitan stav je da će se oba ta sportska događaja sigurno odgoditi izvjesno vrijeme - rekao je specijalista opće i plastično-rekonstruktivne hirurgije Karabeg za“Dnevni avaz“ te dodao: 

- Zbog krizne situacije koja je proglašena kao stanje nesreće nedopustivo je, ali i zabranjeno, masovno okupljanje ljudi. Fudbal se igra najviše zbog publike na tribinama i posmatrača pred TV aparatima - navijača. Ipak, nije svrha samom sebi... Zdravlje igrača i navijača je najvažnije. Čak i igranje bez publike, zbog mogućnosti prenošenja bolesti s jedne na drugu osobu prisutnu na tribinama, a najlakše se to radi s igrača na igrača, strogo se ne preporučuje. Najopasnije i specifično za ovu bolest je to što osoba koja nema nikakve simptome može biti zaražena virusom sigurno bar dva-tri dana prije izbijanja simptoma ili početka bolesti, to jest može prenijeti bolest drugome.

Jeste li u kontaktu s našim reprezentativcima, prije svega Miralemom Pjanićem i Seadom Kolašincem, s obzirom na to da su njihovi klupski saigrači pozitivni na koronavirus.

- Naravno, razgovarao sam s Pjanićem, Džekom, Zukanovićem, Lulićem, Kolašincem. S Lulićem i Kolašincem i zbog povreda koje su imali ili imaju, u njihov oporavak uključen sam od početka. Uspješno se oporavljaju. Svi su dobro i u kućnoj preventivnoj izolaciji zbog koronavirusa. Informirao sam o stanju cijeli medicinski tim. Ismar Hadžibajrić, naš fizioterapeut, također se uključio na prikladan način. Na stalnoj sam vezi i sa dr. Adnanom Hadžimuratovićem, također ljekarom reprezentacije.

Stroge mjere

Hoće li biti nastavljena Premijer liga BiH? 

- Izražavam zabrinutost zbog daljnje epidemiološke situacije te mislim da neće biti uvjeta za nastavak prvenstva. Volio bih da pogriješim. Svim sportistima treba odrediti stroge mjere u vlastitom domu, u skladu s epidemiološkim mjerama koje su preporučene i ostalim stanovnicima, ali s naglaskom na ozbiljnost provođenja tih mjera.

Prema preporukama kriznih štabova, od najviših organa - Federalnog ministrastva zdravlja, te kantonalnih i općinskih, ali i iskustava najviše pogođenih država (Kina i Italija), strogo bih insistirao na potpunom prekidu svih sportskih takmičenja i treniranja do smirivanja situacije. Kada će to biti, teško je predvidjeti. Neće, nažalost, biti brzo i bezbolno za sport u cjelini. Postoji, naravno, mogućnost oboljevanja svakog, pa i sportista. 

Preporučuju se individualni treninzi za održavanje opće fizičke spremnosti, a po preporuci kondicionih trenera, bez kontakta s drugima, osim najbližom porodicom. Dakle, jedna socijalna distanca i kućna izolacija s mogućnošću izlazaka, šetnje na planini - na čistom zraku, suncu, ali bez socijalnog kontakta, i uz pridržavanje osnovnih mjera zaštite: nošenje maski po uputama, pranje i dezinfekcija ruku, izbjegavanje rukovanja, grljenja s drugim osobama...

Šta biste preporučili sportistima?

- Želim svim ljudima svijeta, uključujući sportiste, da ostanu prisebni i misle na svoje zdravlje poštujući savjete medicinara, križnih štabova i svih autoriteta koji o tome govore u ovim koronovirus vremenima. Volio bih da ne budem u pravu, ali mislim da razvoj situacije s infekcijom koronavirusa neće biti kratak i bezbolan. Izražavam zabrinutost da nam, nažalost, val infekcije tek slijedi.


Imunitet i samoizolacija

Svako može biti zaražen. 

- Šansa da se fudbaleri zaraze virusom možda je nešto veća, s obzirom na to da oni imaju znatno češće kontakte s drugim osobama: klupski život, publika, saigrači, protivnički igrači, javnost... Imunitet kod igrača, mladih ljudi je odličan. Na težinu bolesti može utjecati, naprimjer, i umnožavanje virusa – replikacija, zbog povećanog metabolizma koji ,,godi’’ virusu, iscrpljenost, naporni treninzi, utakmice srijeda/subota... 

Mi smo fudbalerima FK Sarajevo održali predavanje o koronavirusu prije odluke da ih raspustimo na preventivnu kućnu samoizolaciju, da izbjegnu kontakt sa zaraženima ili bolesnima, ili onima koji će biti bolestan. Predavanje smo u ime medicinskog tima održali Hadžibajrić i ja. Na terenu u Butmiru. Naglašavam da čovjek koji izgleda zdrav, a u stvari je inficiran, tri dana prije izbijanja simptoma može u fazi inkubacije prenijeti bolest!! To je za mene beskrajno važno saznanje koje moraju znati svi - rekao je dr. Karabeg.

 

Karabeg sa našim reprezentativcima. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.