ITALIJA

Koronavirus se širio na tribinama: Navijačka euforija doprinijela je katastrofi u Bergamu

Meč u Milanu bio je "među tužnim objašnjenjima" visoke stope zaraze

Utakmica odigrana prošlog mjeseca. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

25.3.2020

Frenetični navijači iz Bergama koji su navijali i grlili se na utakmici evropske nogometne Lige prvaka Atalanta - Valensija, potaknuli su širenje koronavirusa, izjavio je gradonačelnik najteže pogođenog italijanskog grada.

Bergamo, grad u regiji Lombardija, sada je najteže pogođeno područje Italije, sa skoro 6.500 zaraženih osoba, prenosi AFP.

Atalanta je imala zvjezdan uspon, s historijskim plasmanom u Ligu prvaka, a potom i probojem u osminu finala elitnog takmičenja. Njenu utakmicu eliminacijske faze protiv španskog rivala Valensije, koja je odigrana 19. februara na stadionu San Siro u obližnjem Milanu, željno su iščekivali navijači.

Atalanta je postigla zadivljujuću pobjedu od 4:1, što je izazvalo euforiju i na tribinama. No, gradonačelnik Bergama Đorđo Gori (Giorgio Gori) izjavio je novinarima da je ovaj meč "među tužnim objašnjenjima" visoke stope zaraze u gradu i provinciji.

- Skoro 40.000 stanovnika Bergama otišlo je u Milano da posmatra meč. Ostali su ga gledali iz svojih domova, u porodicama, u grupama, u barovima… Jasno je da se te večeri virus široko širio - dodao je Gori.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.