NOGOMET

Panika u evropskom fudbalu: Najveći klubovi sazvali hitan sastanak

Ne postoji ni približan datum kada bi se sezona mogla nastaviti

Veliki broj igrača ima ugovore do 30. juna. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

25.3.2020

Evropska klupska asocijacija (ECA), koja uključuje najveće timove kao što su Real Madrid, Barcelona i Mančester junajted, najavila je da će u petak održati hitnu sjednicu uoči veoma važnog sastanka s predstavnicima Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

Sve vodeće evropske lige zaustavile su takmičenje zbog pandemije koronavirusa. Mnoge države, poput Italije, Francuske i Španije, nalaze se praktično u karantinu zbog krize.

A kako ne postoji ni približan datum kada bi se sezona mogla nastaviti, raste zabrinutost uoči ljetnog prijelaznog roka koji obično traje od sredine juna do početka septembra. Ako bi se lige nastavile u drugoj polovini ove godine, to bi itekako utjecalo i na prijelazni rok, koji bi u tom slučaju bilo nemoguće organizirati u planiranom terminu. 

Svi profesionalni ugovori igrača vrijede do 30. juna, što bi moglo biti veliki problem ako bi se sezona igrala i poslije tog datuma.

Postoji mogućnost da FIFA privremenom odlukom produži ugovore za fudbalere koji bi krajem juna trebali postati slobodni igrači, prenosi ESPN.

Inače, ECA je formirana 2008. godine i predstavlja 232 kluba sa Starog kontinenta. Na čelu Izvršnog odbora, koji ima 24 člana, nalazi se predsjednik italijanskog prvaka Juventusa Andrea Anjeli (Agnelli).

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.