ŠPANIJA

Kenan Kodro iz San Sebastijana: Ovdje je počeo vrhunac pandemije

U našoj domovini neće biti kao ovdje, BiH je brže i bolje reagovala od Španije

Kodro: Trenutna situacija veoma je teška. Arhiva

Piše: Goran Šumar/Avaz.ba

29.3.2020

Naš reprezentativac iz Atletiko Bilbaa Kenan Kodro trenutno je u krugu porodice u rodnom San Sebastijanu, gdje je dočekao vrh pandemije koronavirusa u Španiji. 

Raste broj zaraženih i preminulih

- Stručnjaci kažu da je ovaj vikend i početak sedmice označen kao vrh pandemije ovdje u Španiji. Bilo bi dobro da tako bude, kako bi se broj preminulih i zaraženih počeo smanjivati - prenosi Kenan Kodro u razgovoru za „Avaz“ i dodaje: 

- Naravno, u kući sam… Situacija u Španiji je, otprilike, svugdje ista. Svaki dan ima sve više restrikcija, trenutno ne možemo izaći na ulicu. Jednostavno, situacija je jako teška. Znam da nije lako ni kod nas u BiH, ali ovdje svaki dan ima više i više mrtvih. Naravno, pratim sve informacije iz domovine, često sam na vezi s rođacima, familijom… Poznato mi je da i vi imate neke restrikcije. Naši u BiH reagovali su brže i bolje nego u Španiji, tako da je tu puno bolja situacija. Nadam se da neće biti kao ovdje… Što više restrikcija i čuvanja, to bolje. I brže će proći…


Kodro: Trenira u kućnom ambijentu. Arhiv

Španija je druga zemlja najteže pogođena pandemijom koronavirusa po broju smrtnih slučajeva, poslije Italije, a Baskija, gdje se nalazi i San Sebastijan, jedno je od žarišta. Od posljedica zaraze koronavirusom jučer je u Španiji zabilježeno 838 smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj preminulih povećan na 6.528. Povećan je i broj novozaraženih za 6.549 te sada ukupan broj zaraženih iznosi 78.797. Inače, na odjeljenjima intenzivne njege nalazi se skoro 5.000 osoba. S druge strane, više od 14.000 ljudi se oporavilo.

- Šta je, tu je, čuvamo se koliko možemo i čekamo da ovo prođe - kratko dodaje Kenan Kodro.

Čekamo nove informacije

U razgovoru s našim reprezentativcem saznali smo da trenira, kako kaže, u kućnom ambijentu. 

- Imam traku za trčanje, fitnes-bicikl i još neke sprave. Pokušavam, koliko mogu, da radim i održavam fizičku spremu - konstatira Kenan Kodro, koji je non-stop u kontaktu s trenerima iz kluba.

Međutim, ništa se još ne zna kada je u pitanju sezona koja je prekinuta.

- Čekamo nove informacije, ali nećemo se vratiti u trenažni proces naredne dvije, tri, možda i četiri sedmice. Sve je još, tako da kažem, u zraku. Nema nam druge nego čekati. Sada je najvažnije da se sve vrati u normalu, a poslije ćemo razmišljati o fudbalu - za kraj je rekao „zmaj“ iz Atletika.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.