UEFA

Ligaški fudbal završiti u julu, Evropska i Liga prvaka u avgustu

Pjanić će sa Juventusom napasti oba trofeja. Arhiv

Avaz.ba

13.4.2020

Španski mediji prenose nezvanične informacije da bi preostale utakmice Lige prvaka mogle biti odigrane tokom avgusta, u periodu od dvije sedmice. UEFA i Evropska asocijacija klubova (ECA) su se izgleda dogovorile!

Španski mediji prenose da je postignut dogovor o završetku prekinute fudbalske sezone u Evropi. Navodno, odlučeno je da se ligaški fudbal završi u julu, i u tom periodu ne bi bilo utakmica Lige prvaka i Lige Evrope, nego bi za njih bio rezervisan avgust.

Ideja je da se preostale utakmice osmine finala, četvrtfinala, polufinala i finale dva najveća UEFA takmičenja odigraju u periodu od dvije sedmice.  Kako je moguće to sve "strpati" u 14 dana? Jednostavno, UEFA će promijeniti dosadašnji sistem i poslije kompletiranja mečeva osmine finala (nisu svi odigrali), igrat će se eliminacioni dueli na jednu utakmicu i to na neutralnom terenu. 

Prije toga je donijeta odluka da se ligaška takmičenja "nastave što prije", najvjerovatnije bez publike, a neće biti dozvoljeno "proglašenje prvaka" bez odigravanja svih preostalih mečeva. 

Jasno je da se pomjeranje završetka sezone 2019/20 upliće i u narednu (20/21), a navodno bi ona mogla da počne u septembru, nakon što igrači prođu period od oko tri sedmice odmora, piše španska radio stanica "Kadena Ser", koje je relativno često dobro obaviještena.

Za sada nema informacija kako će ovo uticati na kvalifikacije za nove sezone Lige prvaka i Lige Evrope koje počinju već u julu, prenosi "Mondo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.