HISTORIJA

Kako je legendarni Brazilac Ziko debitovao protiv Željezničara

Na tribinama Marakane navijači su čekali dodatnih 15 minuta početak utakmice, a razlog je bio potpis našeg kluba na četiri semafora na stadionu, podsjeća Jelić

Kultna Marakana. FK Željezničar

Piše: Avaz.ba

15.4.2020

U svojoj bogatoj historiji FK Željezničar se može pohvaliti mnogim prijateljskim i takmičarskim utakmicama, a jedna od takvih je sigurno ona iz januara 1974. godine. Željo je po drugi put boravio na turneji u Brazilu, gdje je odigrao osam utakmica.

Prvi susret bio je na programu 18. januara 1974. godine na legendarnom stadionu Marakana. Flamengo je savladao Plave sa 3:1, a jednu od anegdota sa susreta ispričao je nekadašnji direktor i generalni sekretar kluba s Grbavice Zdenko Jelić. 

– Na tribinama Marakane navijači su čekali dodatnih 15 minuta početak utakmice, a razlog je bio potpis našeg kluba na četiri semafora na stadionu. Natpis Flamengo – Sarajevo iz našeg tabora nisu prihvatili tražeći da se napiše Željezničar. Domaćin se pravdao kako nemaju nekih slova iz našeg pisma, a onda se neko dosjetio da nastupimo pod portugalskim nazivom "Ferroviario" što bukvalno prevedeno na bosanski jezik znači željeznica, kazao je Jelić, a potom dodao:

– Mislim da je na toj utakmici svoj debi imao legendarni fudbaler Brazila Ziko, koji je poslije napravio sjajnu karijeru. Još jedan kuriozitet te utakmice je da je direktno prenošena putem devet TV kuća, što je u to vrijeme bilo zaista neobično. Tokom turneje Brazil smo obišli uzduž i poprijeko, a imao sam sjajnu saradnju sa Eliasom Zacurom, menadžerom preko kojeg smo organizovali turneje, prisjetio se Zdenko Jelić. 

Prilikom povratka iz Brazila Željezničar je u Kinšasi odigrao prijateljski susret sa reprezentacijom Zaira (današnji DR Kongo). 


Flamengo je najpopularniji i jedan od najuspješnijih brazilskih klubova. Osnovan je 1895. godine kao veslački klub, a svoju prvu utakmicu odigrali su 1912. godine. Najjače takmičenje u Brazilu, Serija A, osvajali su šest puta po ćemu su treći klub... Trofej Kupa Brazila podizali su dva puta, a aktuelni su prvaci "Copa Libertadoresa".

Marakana je jedan od kultnijih stadiona na svijetu. Sagrađen je za Svjetsko prvenstvo koje se igralo 1950. godine u Brazilu. Na finalu tog Mundijala u meču Brazila i Urugvaja zvanično je bilo 199.884 gledalaca, ali neslužbeni podaci govore da je bilo oko 210 hiljada gledalaca. Nakon nekoliko rekonstrukcija, kapacitet stadiona danas je 78.000 sjedećih mjesta.

Jelic. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.