ITALIJA U susret nastavku sezone

Džeko: Iako sam bio mlad, shvatao sam o čemu se radi

Avaz.ba

Džeko: Od Sarajeva do Rima

Foto: Arhiv


TV Roma objavila je film o našem asu Edinu Džeki (34) koji je 12. aprila premijerno prikazao "Sky Sports".

- Rođen sam u Sarajevu 17. marta 1986. godine. Imam sestru koja je godinu i pol starija od mene. Kao mali sam igrao fudbal ispred svoje kuće, ali je onda počeo rat. Iako sam bio mlad, shvatao sam o čemu se radi. Najviše sam se plašio za moje roditelje, koji su morali ići na posao, ali i donositi nam hranu, rekao je Džeko, te dodao:

Ljudi imaju čudna mišljenja o stvarima koje nisu vidjeli. To razumijem, ali teško je pričati o nečemu što niste vidjeli. Zato bih preporučio svima da odu i posjete Bosnu i Hercegovinu, jer mogu tamo stići za samo nekoliko sati. Sarajevo je sada prelijepo. 

Naš Dijamant, ali i njegovi članovi porodice, školski drugovi, saigrači i treneri u filmu su govorili Sarajevu, Bosni i Hercegovini, Željezničaru, Volfsburgu, Mančester sitiju, Romi, Italiji… Džeko je poslije rata počeo trenirati u klubu s Grbavice, a šansu u prvom timu dobio je od Amara Osima. 

- Znao sam za njega jer sam ga vidio kada sam se vratio nakon nekoliko godina iz inostranstva, rekao je Amar Osim i dodao:

- Svi su pričali o njemu, jer je bio veoma visok i postigao je mnogo golova. Ja sam igrao za prvi tim Želje i gledao utakmice omladinaca na kojima je igrao Edin. Nekoliko godina kasnije sam postao trener seniora i pozvao sam ga kada sam vidio da je dovoljno spreman za prvi tim. Tada nije bila česta pojava da 17-godišnjak nastupa za seniorski tim, ali mi smo ga pratili četiri do pet godina. Iako je bio mršav te mu je nedostajalo 15 do 20 kilograma, znali smo da ima kvalitet da se nadmeće sa ostalim saigračima. Tada smo imali izuzetno jak tim, ali Edin je bio dovoljno dobar da se takmiči. 

  • Proslava titule sa Sitijem

    Proslava titule sa Sitijem

    Foto: Arhiv


S druge strane, sadašnji kapiten Rome i našeg državnog tima je istakao:

- Kada me je Osim pozvao za prvu utakmicu u dresu Želje to je bilo nevjerovatno. U tom trenutku, kada si dječak, jedino razmišljaš da zaigraš za seniorski tim. Što se tiče mog debija, gubili smo sa 2:1, a Amar Osim mi je rekao da uđem i zabijem dva gola. Stao sam, gledao ga zaprepašteno i pitao moram li stvarno dati dva gola. Na kraju smo izgubili, ali taj susret ću uvijek pamtiti, ističe Džeko, koji je nakon Željezničara prvo otišao u Teplice, a potom i Volfsburg.

- Prije nego sam potpisao za Volfsburg, debitovao sam za A selekciju BiH u pobjedi nad Turskom od 3:2. Potpisao sam troipogodišnji ugovor sa Volfsburgom i trenirao me Feliks Magat. Treninzi kod Magata su bili žestoki, ali on je bio čovjek koji mi je dao mnogo i imao je veliki uticaj na moju karijeru. Na kraju smo postali prvaci Njemačke. Ta ekipa će uvijek ostati u mom srcu i mogu reći da sam u Volfsburgu postao veliki igrač.

  • Naš as se odlično snašao i u Romi

    Naš as se odlično snašao i u Romi

    Foto: Arhiv


Poslije odličnih igra u Njemačkoj uslijedio je transfer u Mančester siti, gdje je stigao na insistiranje tadašnjeg šefa stručnog štaba Roberta Mančinija (Mancinija).

Imali smo cilj da formiramo jak Mančester siti i da osvojimo Premieršip nakon 50 godina, rekao je Mančini, te dodao: 

- Tražili smo dobre igrače i Edin je bio perfektan izbor. Imao je iskustvo igranja u jakoj ligi, osvojio Bundesligu i dao mnogo golova. Bio je okretan s obzirom na svoju visinu i tenihčki potkovan. Htjeli smo ga i doveli smo ga. Znali smo da je mlad igrač koji može još napredovati... Bio je sjajan fudbaler, iako je nekada znao razbiti moje boce sa vodom kada je bio na klupi. Gradili smo tim sa četiri napadača, Tevez, Džeko, Aguero i Baloteli i bilo je teško izabrati one koji će igrati u startnoj postavi. Međutim, svi oni su bili važni za tim i svi su dali svoj doprinos za titulu

NA VRH

Podijeli članak na