FUDBAL Post festum odluke koja stiže iz RS

Spušta se rampa za Premijer ligu BiH

U svakom narednom terminu, osim do 6. juna, bojim se da bismo „sahranili“ sve, rekao nam je Adnan Džemidžić

G. Š. / Avaz.ba
16.05.2020 23:49

Iz preventivnih razloga u RS odlučili da do 1. jula ne razmatraju nastavak profesionalnih liga

Foto: Arhiv

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić najavio je da će od naredne sedmice početi treninzi profesionalnih sportista i individualni sportovi, dok se profesionalnom nastavku sportskih aktivnosti ne razmišlja do 1. jula a zbog infekcije koronavirusom.

Nastavak treninga

- Iz preventivnih razloga odlučili smo da se do 1. jula ne razmatra nastavak profesionalnih liga, već da se isprati kakvo će biti zdravlje sportista nakon nastavka treninga, a da se potom razmotri i nastavak takmičenja – pojasnio je Šeranić u izjavi novinarima u Banjoj Luci. 

Ukazuje da bi bio problem ako bi se desilo da je neko u okviru profesionalne lige pozitivan na koronavirus. 

- Bilo bi veoma teško utvrditi kontakte i onda bismo morali zaustaviti ligu i poslati sve u kućnu izolaciju. Zato je naša preporuka da do 1. jula ne razmatramo nastavak profesionalnih liga - rekao je Šeranić.

S druge strane, u razgovoru sa generalnim sekretarom Nogometnog saveza BiH Adnanom Džemidžićem saznali smo da NSBiH još nije dobio zvanični odgovor entitetskih ministarstava zdravlja, odnosno kriznih štabova, na upit oko nastavka takmičenja do 6. juna.

Nema odgovora

- Zvaničan odgovor nije došao u Savez. Znači, nemamo zvaničnu informaciju ni i Federalnog, ni Ministarstva RS, kao odgovor na naš upit koji je dostavljen 13. maja, rekao je Džemidžić, te podsjeća da je upit bio može li Premijer liga BiH početi 6. juna, odnosno prvog vikenda u šestom mjesecu. 

Inače, 6. juni, kako smo jučer informisali, posljednji je datum za nastavak bh. fudbalske elite.

- Da, posljednji, kako bi se utakmice mogle odigravati u normalnijem ritmu. U svakom narednom terminu, bojim se da bismo „sahranili“ sve, dodaje generalni sekretar NSBiH.

86

osoba od posljedica COVID-19 preminulo je u RS, a oporavile su se 543 osobe, što je 45 posto od ukupnog broja

1.217

slučajeva novog koronavirusa do sada je potvrđeno u RS

  • Džemidžić
    Džemidžić Foto: Arhiv

Komentari

NA VRH