PODVIG SLAVNOG GOLMANA

Bufon oborio rekord Serije A, Juventus sve bliži peharu

Legendarni čuvar mreže sakupio 648 ligaških nastupa

Bufon: Prestigao Maldinija. AFP

Avaz.ba

5.7.2020

Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon) postavio je novi rekord Serije A sa 648 ligaških utakmica, dok je njegov Juventus u gradskom derbiju razbio Torino sa 4:1 i osam kola prije kraja fudbalskog prvenstva Italije stekao velikih sedam bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Lacio.

Nastupom protiv Torina, slavni 42-godišnji golman je premašio prethodni rekord (647 nastupa), koji je zajednički držao sa legendarnim bekom Milana Paolom Maldinijem.

Bufon je prije 25 godina u dresu Parme debitirao u Seriji A, dok je prije 19 godina prvi put potpisao za Juventus.

- Možda ... On definitivno neće oboriti rekord za postizanje golova - rekao je trener “Stare dame” Mauricio Sari (Maurizio Sarri) za “Sky Sport Italia” na pitanje može li Bufon sakupiti još 35 utakmica, kako bi izjednačio i klupski rekord Juventusa koji drži čuveni Alesandro Del Pjero (Alessandro Del Piero).

Ronaldo: Strijelac u uvjerljivoj pobjedi. AFP

Među strijelcima za Juventus bio je i Kristijano Ronaldo (Cristiano), kao prvi igrač torinskig tima koji je postigao 25 golova u Seriji A u sezoni u posljednjih 59 godina. Za lidera Serije A, koji juriša na devetu titulu prvaka zaredom, do izmjene u 49. minuti igrao je i bosanskohercegovački veznjak Miralem Pjanić.

Juventus nakon 30 kola ima 75 bodova, sedam više od rimskog Lacija, koji je u derbiju protiv Milana pretrpio debakl kao domaćin (0:3). Hakan Čalhanolu (Calhanoglu), Zlatan Ibrahimović iz penala i Ante Rebić bili su strijelci za “Rosonere” za koje je od 71. minute igrao i naš veznjak Rade Krunić.

Milan se ovom pobjedom probio na šesto mjesto sa 46 bodova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.