LIGA PRVAKA

Čeka se potez UEFA-e zbog napete situacije u Bjelorusiji: Šta zveckanje oružjem znači za utakmicu između Sarajeva i Dinamo Bresta

Pošto se situacija u Bjelorusiji kompikuje iz sata u sat, na potezu je UEFA

Naredni protivnik bordo tima je bjeloruski Dinamo. FK Sarajevo

Piše: G. Š./Sport Avaz

20.8.2020

Prvak BiH s Koševa u srijedu (20 sati) bi trebao gostovati u bjeloruskom Brestu, u okviru 2 kola kvalifikacija za Ligu prvaka. No, pošto se situacija u Bjelorusiji kompikuje iz sata u sat, na potezu je UEFA.


Prema posljednjim izformacijama iz Minska, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je na granice sa Litvanijom i Poljskom poslao vojsku. Naime, bjeloruski ministar odbrane Viktor Hrenin naredio je da se trupama u Grodnjenskoj oblasti, koja je na granici sa Litvanijom i Poljskom, kao pojačanje pošalje bataljon sa taktičkim balističkim raketama i višecijevnim bacačima projektila i jedinica sa bespilotnim letilicama i sistemima protivzračne odbrane.


Ranije je predsjednik Bjelorusije naredio Ministarstvu odbrane da pažljivo nadgleda kretanje NATO trupa u Poljskoj i Litvaniji, kao i da trupe na zapadnoj granici zemlje stavi u puno stanje pripravnosti, naglašavajući da je došlo do eskalacije situacije u ovom dijelu zemlje.  U Bjelorusiji su 9. avgusta održani predsjednički izbori u kojima je, prema zvaničnim podacima, pobjedio Lukašenko. Nakon proglašenja rezultata izbora, u Minsku i drugim gradovima Bjelorusije izbili su masovni protesti, u kojima je došlo do sukoba između demonstranata i policije. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 6.000 demonstranata uhapšeno je na protestima...


S obzirom na to da je do utakmice u Brestu ostalo još šest dana, odnosno pet dana do putovanja bordo ekspedicije, UEFA bi trebala reagovati što prije.


UEFA je ranije, podsjetimo, zbog pandemije koronavirusa, ostavila mogućnost da se pojedini mečevi evropskih klupskih takmičenja odigraju na neutralnim terenima.


- Postoji mogućnost odigravanja određenog broja mečeva u neutralnim državama zbog trenutnih restrikcija po pitanju putovanja i zahteva karantina izdatih od nadležnih državnih vlasti, uz prezentaciju detaljnog scenarija.  Po tom pitanju odigravanja mečeva na neutralnim terenima UEFA se zahvalila nacionalnim savezima Poljske, Mađarske, Grčke i Kipra na pomoći i obezbeđivanju stadiona za odigravanje mečeva, kao i na obezbeđivanju koridora putovanja timovima koji će za potrebe odigravanja utakmica ulaziti u pomenute države bez ograničenja... - saopšteno je - između ostalog, iz UEFA-e.


Međutim, ukoliko se situacija u Bjelorusiji i dalje bude zaoštravala postoji mogućnost i da UEFA suspenduje klubove iz te države.







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.