SJEĆANJA

Svi pamte Ivkovićev odbranjeni penal Maradoni: Diego je bio neponovljiv i genijalan

Nakon SP-a u Italiji nikad se nismo sreli kako bismo popričali o tim penalima, ali je jedan od njih spomenuo u svojoj autobiografskoj knjizi, rekao je Ivković

Četvrtfinale SP-a u Italija Jugoslavija je igrala protiv Argentinaca. Screenshot

A. J.

26.11.2020

Jedan od najvećih nogometaša svih vremena Diego Armando Maradona (60) oporavljao se od operacije u kući u Tigresu gdje je preminuo od posljedica srčanog udara. Cijeli je svijet u šoku.

- Prerani odlazak, vjerovao sam da je puno bolje nakon izlaska iz bolnice, takve su vijesti dolazile do nas. Otišao je puno prerano, bio je neponovljiv i genijalan - rekao je Tomislav Ivković za 24 sata.

Na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine, reprezentacija Jugoslavije, igrala je četvrtfinale protiv Argentinaca. Utakmica je došla do penala, a tamo je Tomislav Ivković odbranio penal velikom Diegu Maradoni.

- Svi pamte moj obranjeni penal Maradoni, a vjerujte mi, sve bih dao da ga nisam obranio i da smo prošli u polufinale. Te iste sezone obranio sam mu penal u Kupu Uefe kada su igrali moj Sporting i njegov Napoli. Na toj utakmici kladio sam se s njim da ću mu obraniti. I dobio sam okladu. Možda će ispasti smiješno, ali svaki put sam znao kamo će Maradona šutirati. Nakon SP-a u Italiji nikad se nismo sreli kako bismo popričali o tim penalima, ali je jedan od njih spomenuo u svojoj autobiografskoj knjizi - rekao je Tomo Ivković, današnji trener Intera iz Zaprešića.

Prisjetio se još jednom i situacije iz Kupa Uefa.

- Penal sam mu obranio u Napulju, a Diego je okladu 'riješio' odmah nakon utakmice. Kladili smo se po 100 dolara, odmah ih je dao, a uz to i dres - kazao je Ivković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.