KRIZA KAKVA SE NE PAMTI

Teški dani za Real Madrid: Zidan je napravio grešku povratkom u klub i morat će snositi posljedice

Real djeluje istrošeno. Igrači su zasićeni, a uz sve to više nema lidera i nosioca igre

Real je očajnim igrama doveo u pitanje plasman u nokaut fazu Lige prvaka. AGENCIJE

Piše: A. Vatreš

3.12.2020

Ne, neću da podnesem ostavku. Prolazimo kroz težak period, ali nastavit ćemo da se borimo, riječi su trenera Real Madrida Zinedina Zidana (Zinedine Zidane) nakon utakmice protiv Šahtara (2:0) u Kijevu, gdje je njegov tim doživio novo poniženje.

Aktuelni prvak Španije izgubio je s 2:0 i time doveo u pitanje plasman u osminu finala Lige prvaka.

Negativni rekord

U toj utakmici je postavio i negativni rekord. Nikada u historiji Lige prvaka, još od grupne faze u sezoni 1992/93, Real nije primio devet golova na prvih pet mečeva. Sada mu je to pošlo za rukom.

Nekoliko dana prije tog meča Real je svojim navijačima priredio još jedno neugodno iznenađenje. Poražen je u prvenstvenom meču na domaćem terenu od Deportivo Alavesa (1:2).

Kakva kriza drma Madrid najbolje pokazuje izjava najiskusnijeg u redovima španskog kluba Luke Modrića.

- Ovo je jako teška situacija. Kada protivnik povede ne stojimo dobro, gubimo samopouzdanje te više ne igramo onako kao što smo igrali dok nam nisu zabili gol. Nedostaje nam kontinuitet dobrih partija koji smo uvijek imali. Stvaramo prilike no jako teško zabijamo. Kad ne zabijemo, stvari nam se počinju komplicirati – brutalno je iskren bio Modrić.

A i ne može lagati navijače i javnost, koji su bijesni na igrače, a posebno na trenera Zidana.

"Marca" je na naslovnici objavila naslov: "Katastrofa. Ovdje se niko ne može spasiti". Očigledno je da su aludirali na Zidana.

Jasno je odavno kako je Zidan napravio grešku povratkom u klub, nakon prvog mandata u kojem je ispisao historiju i osvojio tri titule prvaka Evrope. Kada dotaknete vrhunac logičan slijed je pad, a Zidan očito nije razmišljao o tome. Prihvatio se velikog izazova, s kojim se nije uspio izboriti, iako mu unatoč svemu igrači vjeruju i žele da ostane.

Ali, ne pitaju se samo igrači, već i prvi čovjek kluba Florentino Perez. Priča se kako je Zidan izgubio njegovo povjerenje i da mu je "odzvonilo". 


Zidan: Odbija dati ostavku. AGENCIJE

Novi "Galaktikosi"

Ono o čemu se dugo pričalo tek sada dobiva pravu sliku. Real djeluje istrošeno. Igrači su zasićeni, a uz sve to više nema lidera i nosioca igre.

Odlaskom Kristijana Ronalda (Cristiano) očekivalo se da Luka Modrić preuzme tu ulogu, pogotovo nakon osvojene Zlatne lopte.

Umjesto njega to breme ponio je kapiten Serhio Ramos (Sergio), koji je kao stoper u protekloj sezoni postigao čak 13 golova i bio najzaslužniji za titulu prvaka.

Ipak, ove sezone je i on nemoćan. Nemoćan je cijeli tim, što se najbolje vidi na rezultatima, ali i na igri, koja iz utakmice u utakmicu djeluje sve lošije.

Ako ćemo pričati o krivcima, ne možemo se odati utisku da je Zidan prvi na listi. Njegovom odlukom klub su napustili Garet Bejl (Gareth Bale) i Hames Rodrigez (James Rodriguez), a u prvi plan izbili novi "Galaktikosi", Žunior Vinisijus (Junior Vinicius) i Rodrigo (Rodrygo), koji su kilometrima daleko od tog nadimka.

Perezove nove "Galaktikose" trebao je predvoditi Eden Azar (Eden Hazard), koji je na ljeto prošle godine stigao kao veliko pojačanje iz Čelzija. Belgijanac zbog konstantnih povreda nije opravdao ni minimum očekivanja, a upravo u tome leži jedan od ključnih razlog Realovog pada, odnosno nekonkurentnosti.

Već se može čuti kako je ovo najgori Real u posljednjih deset godina. I nije to daleko od istine.

Itekako se osjetio protekli prijelazni rok u kojem Real nije kupio niti jednog igrača. Perez je tako odlučio, što zbog finansijske krize, što zbog ličnih interesa i očigledno napravio loš potez.

Ovaj tim je dostigao maksimum, Realu je potrebna rekonstrukcija i samo to može biti rješenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.