NSBIH

Iza kulisa selektorske križaljke: Sve bilo spremno za Peteva, Spahić ljut napustio sastanak

Misimović pružio ruku Zeljkoviću, nekadašnji bh. kapiten ne želi pristati na takve stvari

Spahić: Srčan, kako su od njega i navikli navijači. Arhiva

Piše: G. Šumar - N. Demirović

23.12.2020

Jučerašnja sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine nije donijela ništa spektakularno kada se radi o izboru selektora reprezentacije BiH. Za dobro upućene to je i očekivano, posebno ako se zna da mnogo bitnija, uvertira u ovu sjenicu, nije prošla kako je bilo zamišljeno u bh. kući fudbala.


Plodno tlo

Naime, u nedjelju je na Jahorini održan sastanak na kojem su bili prisutni budući prvi čovjek Saveza Vico Zeljković, te Emir Spahić i Zvijezan Misimović, bivši bh. reprezentativci koji su bili zaduženi za razgovore s kandidatima za selektora. 

Na tom sastanku je trebalo aminovati izbor bugarskog trenera Ivajla Peteva (Ivaylo). Zeljković i Misimović su bili za, ali to kod Spahića, kako saznajemo, nije naišlo na plodno tlo. Srčan, kako su na njega navikli i navijači, Spahić se potpuno dao u zadatak koji mu je povjeren, pa je burno reagirao na pokušaj da se unaprijed da povjerenje Petevu.


Misimović. Arhiva

Pomalo je „naružio“ Zeljkovića i Misimovića i napustio sastanak. Spahić se za razliku do Misimovića nije ni pojavio na jučerašnjoj sjednici. Mismović je dostavio svoj izvještaj, Spahić nije. Trebao bi to uraditi do nove sjednice 28. decembra, ali tek treba vidjeti hoće li to i napraviti.

Sa druge strane, naš izvor tvrdi da je Misimović jasno bio za Peteva, a i da se nije baš istakao tokom razgovora s kandidatima, što može ukazivati na to da je već znao ko bi trebao biti novi selektor.


Čudan odnos

- Pojedini kandidati, malo su bili iznenađeni odnosom Misimovića. Vrlo malo je postavljao pitanja i bio nezainteresiran. Bolje upućeni kažu da se već davno odredio za Bugarina Pateva zajedno sa budućim predsjednikom Vicom Zeljkovićem. Naime, zajedno su početkom mjeseca proveli nekoliko dana u Banjoj Luci, a dan prije zvaničnih razgovora boravili su u Sarajevu. Da li su članovi Stručne komisije već odlučili, a za sada ne žele da izlaze u javnosti, ostaje da se vidi. Niko ne želi još pričati o prednosti bilo kojeg kandidata, a kako ističu pojedini članovi IO bit će spremni podržati ono ime koje bude usaglašeno od strane tehničkog tima. Tim se mora izjasniti i sve obrazložiti – kaže naš izvor iz NS BiH. 

Uglavnom, kao što reče jedan od kandidata „treneri su tu stigli kako bi pokušali uraditi nešto u fudbalu, ali čini se da je mnogo onih u Savezu koje fudbal baš i ne zanima“.

Prolongirana odluka

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, kako smo i najavili, jučer nije riješio selektorsku križaljku. 


Za 28. decembar (ponedjeljak) zakazana je posebna sjednica Izvršnog odbora na kojoj će se raspravljati samo o selektorskoj križaljci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.