REPREZENTACIJA

Hoće li se Petevu opet morati "skidati oprema", koji je motiv doći gdje te navijači ne žele

Bugarski trener prije sedam godina doživio neviđenu blamažu

Piše: N. Demirović

5.1.2021

Ivajlo Petev (Ivaylo) čini se kao kamen spoticanja u Nogometnom savezu BiH. Dok su članovi Izvršnog odbora iz reda srpskog i hrvatskog naroda već donijeli odluku da Petev zauzme poziciju selektora najboljeg bh. tima, bošnjački dio je protiv.


Kompletna javnost

A protiv su navijači, legende i gotovo kompletna javnost. Protiv su oni kojima reprezentacija puno znači i koji ne navijaju za komšijske nacionalne timove. Sav pradaoks je da svog čovjeka žele nametnuti ljudi koji su redovni na utakmicama drugih selekcija, prije svega Srbije i Hrvatske.

Petev kao trener je upitan sam od sebe i kada se najrealnije pogleda, nije baš najjasnije šta bi on mogao donijeti reprezentaciji BiH koja je na nikad nižim granama. Ni među igračima, prema našim saznanjima, Petev nema baš posebnu podršku, ali izgleda da to ljude u Savezu baš ne zanima. Ne zanima one koji ga žele postaviti, a ne treba ni pomišljati da su ovi drugi spasioci.

Novim zatezanjem odnosa, prestala je priča o počasnim predsjednicima, udaru na Osima, novom Statutu..., onome čemu su kumovali i bošnjački predstavnici u bh. kuću fudbala.


Gorka iskustva

- Šta će od cijele priče na kraju biti, to samo Bog zna. Balkanac sam, poznajem ovaj mentalitet i ne bi bio problem prilagoditi se, rekao je Petev kada je dolazio na razgovor u Sarajevo.

Možda je začuđujuće ponašanje samog Peteva. Novac može biti motiv, ali ko bi htio raditi tamo gdje je toliko neželjen? Petev i dalje čeka da bude promoviran u selektora, ma koliko ga oni koje žive za ovu reprezentaciju ne željeli. A već je znao imati gorka iskustva, poput onog 2013. godine kada je bio samo jedan dan trener Levskog iz Sofije.

Zbog ranijih izjava navijači su bili protiv njegovog postavljanja, pa su mu skinuli trenerku na pres konferenciji i dan kasnije Petev je pobjegao glavom bez obzira. Očigledno bi se i kod nas trebao pojaviti neko ko će mu "skinuti opremu" i na civiliziran način objasniti čovjeku da nije poželjan kod navijača, javnosti i onih koji vole reprezentaciju BiH.

Uostalom kaže da poznaje mentalitet, a to bi mu trebalo biti dovoljno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.